2010. augusztus 5., csütörtök

Mostantól törvényes az iPhone törése és a hálózatfüggetlenítés az USA-ban

Az új szabályok mindegyike a tisztességes felhasználást pártolja a cégek túlzottan szigorú korlátozásaival szemben.


Az amerikai kormányzat tegnap hozott határozataértelmében a jövőben az Apple iPhone-jainak feltörése (jailbreaking) legális módszernek számít, ha a felhasználó azért teszi ezt, mert olyan alkalmazást kíván futtatni a készüléken, melyet a gyártó maga nem engedélyez.
Az új szabályozás felülírja az Apple döntését, mely az 1998-as szerzői jogi törvényre (Digital Millenium Copyright Act – DMCA) hivatkozva megtiltotta a törést, azzal érvelve, hogy a felhasználónak be kell tartania a gyártó ilyen irányú előírásait. A korlátozás ellen sokan szólaltak fel már jó ideje, köztük az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil jogvédő szervezet, akik a jogtalan korlátozás egyik, DRM-típusú (digitális másolásvédelem) példájának tartották az intézkedést.
Az európai szabályozástól eltérő, a „fair use” (tisztességes felhasználás) elvét alkalmazó amerikai törvényeket háromévenként felülvizsgálja az arra illetékes testület, mely igyekszik aktualizálni az időközben történt változásokhoz alkalmazkodva a jogszabályokat. Ennek köszönhető most, hogy (az indoklás szerint egy működő, ám szürke zónában létező gyakorlatot törvényesítve) az iPhone-felhasználók szabadon telepíthetnek külső szoftvereket készülékeikre. Az Apple nem ért egyet a döntéssel, mivel a törést és a nem az AppStore-ból szerzett szoftverek használatát programjuk törvénybe ütköző módosításának tartják, mely gyakorlat ráadásul a cég ellenőrzésének hiánya miatt biztonsági kockázatokat is magában hordoz.
A „jailbreaking” alkalmazása után az Apple még egyetlen esetben sem kezdeményezett jogi eljárást, ám a szoftverfrissítéstől eltiltották a felhasználókat. Az új szabályozás erről nem szól, ezt a lehetőséget, valamint a garancia megtagadását továbbra sem tiltják.
A változtatások azonban nemcsak az iPhone-t érintik, sőt. Több, általános rendelkezést is hoztak: például legális „hálózatfüggetleníteni” a mobiltelefonokat; legális feltörni a videojátékokat, ha annak az a célja, hogy hibákat javítsanak ki vagy tárjanak fel; legális a másolásvédelemmel ellátott DVD-k védelmét feltörni, ha az illető (nem kereskedelmi célból) fel akarja használni a tárolt tartalom részleteit (például egy remix elkészítéséhez); legális feltörni a külső meghajtók biztonsági rendszerét, ha az eszköz nem működőképes vagy nem kicserélhető; legális feltörni az elektronikus könyvek másolásvédelmét, ha a vak felhasználó csak így tudja hangos könyvként használni (felolvastatni).
Az EFF óriási győzelemként értékelte a döntéseket.
Forrás: www.itcafe.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails