2010. augusztus 5., csütörtök

Bárki lehallgatja a mobilokat

A mobilokat lehallgató berendezést ma már olcsón megépítheti bárki otthon - figyelmeztetnek biztonsági szakértők.



Chris Pagetet biztonsági szakértő a Defcon hackerkonferencián élesbenmutatott rá, hogy a GSM-hálózat ma már egy viszonylag olcsó felszereléssel is feltörhető, és a hívások lehallgathatóak.

Olcsóbb lett

A nagy visszhangot kiváltó előadáson valójában nem maga a technológiai megoldás számított újdonságnak, az már régóta ismert. A SIM-kártyák egyik kódjának, a nemzetközi mozgóelőfizető-azonosítónak(International Mobile Subscriber Identity – IMSI) megszerzésére alapozott eszközök kereskedelmi forgalomban is kaphatóak, ám ezeket az igen drága, gyakran több százezer dollárba kerülő berendezéseket a hatóságok, az állami szervek vásárolják, gyártóikat pedig szigorúan ellenőrzik, hogy kiknek adják el a lehallgatókat.
Az új eljárás lényege, hogy a hacker viszonylag olcsón téveszti meg a telefonok szoftverét: a saját maga építette hamis adótoronyról azt hiszik a készülékek, hogy az a szolgáltatóé. Az irányítást végző laptoppal együtt körülbelül 1500 dollárba kerülő IMSI-csapda üzembe helyezése után néhány perccel Paget saját hamis adótornyát úgy állította be, hogy az erősebb szignáljával a teremben lévő összes, az adott szolgáltatóhoz tartozó mobilt odacsábítsa.

Kifelé megy, befelé nem

Ezekre a mobilokra ugyan érkezett egy figyelmeztető üzenet, de a tulajdonosok változatlanul tudtak telefonálni, viszont aki őket hívta, azoknak a hangposta jelentkezett. Paget nem rögzítette a saját VOIP-rendszerén átvezetett hívásokat, de meg tudta volna tenni, mivel a titkosítást egyszerűen letilthatja, ha akarja.
Fontos megjegyezni, hogy csak az úgynevezett 2G esetében áll fenn ez a sebezhetőség, az újabb technológiák már nem érzékenyek az ilyen támadásra.
Paget saját bevallása szerint arra kívánt figyelmeztetni, hogy a szükséges eszközök hozzáférhetősége és alacsony ára következtében ezernyi területen felhasználható ez a sebezhetőség: az ipari kémkedéstől a szomszéd telefonjának a lehallgatásáig.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails