2010. szeptember 27., hétfő

Egyedül marad a Symbiannal a Nokia?

A svéd-japán gyártó végleg kukába dobta a Nokia által vezetett Symbian operációs rendszert. A következő időszakban így kizárólag Windows Phone 7-tel és Androiddal ellátott okostelefonok kerülnek majd le a gyártósorról.


NyTeknik svéd technológiai magazinban megjelent interjúban Jan Uddenfeldt, a Sony Ericsson technológiai vezetője azt mondta, hogy "egyértelműen az Android van fókuszban, de még nem adtuk fel a Microsofot Windows Mobile operációs rendszerét sem, habár kicsit lassan jelentek meg vele. Ennek ellenére a Windows Phone 7 rajta van a térképen, a Symbiannal kapcsolatban viszont jelenleg nincsenek terveink".
A Sony Ericsson bejelentése, miszerint az Androidra fókuszál, nem meglepetés. Elsőként anno a HTC állította át ágyúit a Windows Mobile-ról a Google rendszerére, de a berlini IFA kiállításon, a Galaxy Tab bemutatójakor a dél-koreai Samsung is jelezte, hogy ezt a platformot preferálja a következő időszakban megjelenő csúcskategóriás mobileszközeiken. A Samsung Mobile marketing vezetője, YH Lee úgy nyilatkozott, hogy "az Android prioritást élvez, mivel nagyon nyitott és rugalmas és hatalmas fogyasztói érdeklődés is van utána. A Symbianra ez viszont nem igaz".
Vivaz Pro: az utolsó symbianos Sony Ericsson?
A Nokia számára ezek kellemetlen hírek, hiszen a finn gyártó egy ideje erősen veszít a piaci részesedéséből, s a többi gyártó kiszállásával a Symbian erősebben meg fog roppanni, mint amennyire pusztán a Nokia hanyatlásából következne. Az Androiddal kapcsolatos túlzottan pozitív előrejelzések pedig már nem tűnnek fantáziának, sőt, a Gartner és az IDC becsléseihez képest akár sokkal gyorsabb növekedésre is képes lehet. Az már szinte biztos, hogy ez év végére a platformok versenyében második helyen állhat az Android a Symbian mögött, viszont az iOS-t és a Blackberry-t megelőzve.
A Symbian viszont az ilyen híreknek köszönhetően biztosan gyengülni fog, s tovább folytatódhat az a tendencia, ami a Symbian globális részesedését 2009 második negyedévétől egy év alatt 51-ről 41 százalékra morzsolta - ugyanebben a periódusban az Android 2 százalékról 17-re növekedett. Készülékek terén is rosszul áll a Symbian, hisz egyrészt a korábbi zászlóshajó, az N97 rossz bírálatokat kapott, s az eladások is nagyon alacsonyan maradtak. A mostani szezonban pedig a többi gyártó kihátrálásával csak az N8 marad az elit kategóriában, de az első vélemények ezzel a mobillal kapcsolatban sem túl rózsásak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails