2010. szeptember 23., csütörtök

Commtiva Z71 - erős kezdés

Hazánkban új gyártó a Commtiva, akik egy olcsó és nagyon meggyőző Androiddal mutatkoznak be.

Előszó, csomagolás

Mindig öröm számunkra, ha egy új cég száll be a telekommunikációs eszközök gyártóinak ringjébe. Mostanában pedig viszonylag gyakran történik meg ilyesmi, ami csak és kizárólag az Android operációs rendszernek köszönhető, ha ugyanis egy vállalat meg tudja ugrani a Google által előírt technikai előírásokat, gond nélkül felhasználhatja a zöld droiddal fémjelzett operációs rendszert, mely gyors, stabil és a felhasználók is szeretik. Ez az igazi nyílt verseny; a kisebb gyártók megpróbálják egymást lenyomni hardverben, a nagyok ehhez hozzátesznek valami szoftveres többletet is, a vásárló pedig elégedett, mert az árak mennek lefelé, a készülékek pedig egyre jobbak.
Új versenyzőnk neve valószínűleg kevesek számára cseng ismerősen: Commtiva. Nem hangzik rosszul, de nem is egy nyelvészeti csoda, a lényeg azonban nem ez, hanem az, hogy kik ők és mit akarnak. Utóbbi kérdésre nyilván evidens a válasz, részesedést az okostelefonok tortájából, az első részre viszont meglepő a felelet. A Commtiva a Foxconn nevű kínai cég leányvállalata, ők pedig a világ egyik legnagyobb elektronikai gyártója, jelenleg közel egymillió embert alkalmaznak, a hírekbe pedig leginkább azért kerülnek be, mert ezek körül jópáran próbáltak öngyilkosok lenni a "Foxconn City"-ben lévő embertelen munkakörülmények miatt. A Foxconn gyártja az iPhone és az iPad alkatrészeinek jelentős részét, a hardverrel tehát egészen biztosan jól bánnak, ami a Commtiva Z71 nevű modelljével kapcsolatban mindenképp egy jó előjel, függetlenül attól, hogy az anyacég nem az emberjogi aktivisták kedvence. Ezen most lépjünk is túl gyorsan, nézzük inkább a csomagolást!
Commtiva Z71
[+]

Commtiva Z71 és iPod Touch 4G: ugyanott rakják őket össze
A dobozban nincs semmi extra, esztétikus kis kartontégla, ahogy az az androidos készülékeknél lenni szokott. A dizájn szolid, sehol nincsenek lódítások a készülék tudásával kapcsolatban, látni kell, hogy a Commtiva is egy kínai központú gyártó, de a szónak más értelmében, mint ahogy mi az elmúlt években használtuk ezt a kifejezést. Kézikönyvből kettő is van, az egyik a jótállásról, a másik a használatról szól, mindkettőben van magyar nyelvű rész is, a fordítást nem a Google Translatorra bízták. Tartozékok terén átlagos a helyzet, kapunk egy sztereó headsetet, egy hálózati töltőfejet és egy adatkábelt, utóbbi kettőt a készülék töléséhez össze kell dugnunk.

Külső

A Commtiva Z71 nem a gyártó első készüléke, elvileg a hatodik, de a tervek szerint rengeteg modell fogja követni, nem egy egyszeri fellángolásról van szó. A Foxconn neve mondjuk ettől függetlenül is garancia lehet a minőségre, a Z71 ennek megfelelően egy kellemes minőségű készülék. Nyilván nem hozza azt a szintet, amit mondjuk az iPhone 4, de ez érthető, hiszen közel sem egy árkategóriában versenyeznek. A Commtiva újdonsága teljes egészében plasztikból készült, kellemes tapintású, enyhén fényes, enyhén csúszós és enyhén ujjlenyomatgyűjtős fajta, esztétikus a szemnek, jó a kéznek. Illesztési hézagokat nagyítóval sem találunk, az egyetlen kifogásolható elem, hogy a hátlap levehető része és az akkumulátor között van egy kis hézag, ennek megfelelően a telefon hátsó része benyomható, de nyekergést szerencsére ilyenkor sem ad ki magából. A 114 grammos telefon egyébként 114,9 x 56,8 x 12,6 milliméteres kiterjedésű, ehhez a kijelzőmérethez ez egy teljesen korrekt méret.
Az előlap tetején a telefonhangszórót, attól balra a távolságmérő és a fényérzékelő szenzorokat láthatjuk; utóbbiakkal kapcsolatban érdekesség, hogy a gyártó egy picit sem próbálta őket elrejteni, nem "füstös" fölöttük a plexi, teljesen jól látszanak. Hogy ez jó vagy sem, azt nem tudom, szerintem a ledek és egyéb vackok világában igencsak menő, nekem legalábbis tetszett. Kicsit lejjebb a Commtiva logotípiája látható (így hívják az efféle "logókat), persze nem túl nagyban, de nem elképzelhetetlen, hogy ha brand lesz belőle, akkor hirtelen a betűméret is megnő, mint anno a HTC-nél — egyelőre viszont visszafogott a felirat. Középen található a 3,2 hüvelykes átlójú, 320 x 480 pixeles (HVGA) kapacitív TFT-LCD érintőkijelző, mely képes a több ujjal való nyomkodás érzékelésére is (multi-touch). Meglepő, de egy kifejezetten jó minőségű panelről van szó, melynek kontrasztos képe napfényben is jól olvasható, betekintési szöge nagy, színei pedig szépek — nyilván nyomában sincs egy AMOLED technológiás megjelenítőnek, de ebben az árkategóriában tényleg nagyon kellemesen hatott ez a minőség. Közvetlenül alá négy darab érintésérzékeny gomb került, melyekkel az egyedüli probléma az, hogy nem világítanak, sötétben tehát nem mindig könnyű őket megnyomni. Legalul a két híváskezelő gomb (zöld és piros, ezek már világítanak is), köztük pedig egy trackball található, aranyos megoldás, remélem, hogy nem fog hamar bekoszolódni.
A hátlap igen letisztult, felülra az 5 megapixeles, autofókuszos kamera, a képességeit jelző felirat és a ledes villanó került, míg legalul egy újabb Commtiva felirat és a kihangosító hangszórója található. Utóbbi sajnos elég buta helyre került, asztalra letéve ugyanis a hangerő nagyon lecsökken, többször is előfordult, hogy nem hallottam meg, hogy csörög a készülék; az asztal egyszerűen "befogja" a nyílást. Maga a hátlap egyébként egy az egyben levehető, nem pattintósan, hanem csúsztatósan rögzül. Ha lekaptuk, megcsodálhatjuk az akkumulátort, valamint a SIM és a microSD kártyák bővítőhelyeit, utóbbi úgy lett kialakítva, hogy a kártyacsere bekapcsolt állapotban is megoldható legyen.
Az oldalt körbefutó sáv ezüstös színben játszik, ez kellemesen passzol az elegáns feketéhez, és egyben meg is töri annak komorságát. Felülre a bekapcsológomb és a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet került, jobbra a hangerőszabályzó gombpáros és a kamera exponálógombja látható, balra pedig a microUSB csatlakozót vehetjük észre, már ha megnézzük az apró ajtócska mögött is, ugyanis az védi a szennyeződésektől. Nyakpántot a bal alsó sarokban rögzíthetünk, ezzel teljes is a kép, nem hiányzik semmi.

Hardver, operációs rendszer, szoftverek

A kellemes külső egy hasonló jelzőkkel leírható, de nem kimagasló belsőt takar. A Z71 szíve egy 600 MHz-es órajelen ketyegő Qualcomm MSM7227-es processzor, mely mellett 256 MB RAM és 512 MB ROM teljesít szolgálatot. Ugyanez a chip teljesít szolgálatot többek között a HTC Legendben és a Sony Ericsson Xperia X10 miniben is, így akik olvasták azok bemutatóit, tudhatják, hogy bár az MSM7227 ugyanarra az ARM1136EJ-S processzormagra épül, mint a több évvel ezelőtt használt MSM7200A, annál sokkal erőteljesebb. Ennek oka alapvetően az, hogy az MSM7227-ben már található másodlagos cache memória és integrált lebegőpontos számítóegység, mely a multimédiás feldolgozóképességet dobja meg erőteljesen. Bár ez az architektúra gyengébb a jelenlegi csúcstartoknál (Qualcomm Snapdragon, vagy bármely Cortex-A8-ra épülő chip), a legolcsóbb Androidos készülékek között tulajdonképpen jónak számít. A Commtiva Z71 ennek megfelelően egy egész gyors készülék; igaz, néhol kicsit döcögősen animál, komoly lassulást sosem produkált és alapvetően stabilan is működött, bár egyszer sikerült lefagyasztanom. Tessék megnézni ezt a videót, minden kiderül róla:



Valószínűleg többekben is felmerült a kérdés: melyik Android verzió fut a újdonságon? A válasz kellemes, mert bár a Commtiva specifikációs oldala még 1.6-ot emleget, a valóságot 2.1-nek hívják, ráadásul az ígéretek szerint hamarosan érkezik a 2.2-es frissítés is, mely komoly sebességbeli előrelépéssel kecsegtet. A menü animációja és a főképernyő ikonjai a LauncherPro nevű alkalmazásra emlékeztetnek, de sehol nem találtam jelét annak, hogy ez futna a készüléken, elvileg egy csupasz Androiddal állunk szemben. A készenléti képernyő egyébiránt öt oldalból áll, melyeken parancsikonokat és widgeteket egyaránt elhelyezhetünk. A hely bőségesen elég, mivel a gyári kínálat a minialkalmazások terén elég gyatra, a gyártó semmivel nem járult hozzá a Google kínálatához. Ennek megfelelően csak a már ismert widgetekkel találkozhatunk: analó óra, energiagazdálkodás, fotó, képkeret, keresés, Latitude, naptár, RSS, üzenetek, YouTube, zene.
Commtiva Z71 Commtiva Z71
Szoftverek téren semmi átütőre nem kell számítani, a gyári alkalmazások mindenből megvannak, ezzel nagyjából le is fedtük az alapfunkciókat. Extrának mondható a Documents To Go, melyből nem a teljes verzió került a masinára, így a Word/Excel/PowerPoint/PDF fájlokat csak megnézni tudjuk, szerkeszteni nem. Van hangjegyzetGoogle Térképek és Latitude, utóbbi a térképen mutatja meg, hogy barátaink épp hol tartózkodnak. Jópofa továbbá a Places nevű cucc, mely gyakorlatilag egy POI-gyűjtemény, azaz különféle helyekre kereshetünk rá a közelünkben (kávézó stb.). Ezzel vége is a felsorolásnak, de nem szabad elfelejteni, hogy az Android Marketból gyakorlatilag bármit letölthetünk, amit csak akarunk. Fontos megjegyezni, hogy a készülék tud magyarul.
Commtiva Z71 Commtiva Z71


Adatkommunikáció, telefonálás, internet

A készülék GSM-modulja négynormás (850/900/1800/1900 MHz), UMTS-sávokból hármat ismer a masina (900/1900/2100 MHz). Adatátvitelre GPRS-t, EDGE-t, UMTS-t és HSPA-t használhatunk, utóbbinál a letöltési sebesség 7,2, a feltöltési pedig 2 Mbps. Az Android rendszer követelménye a WiFi és a Bluetooth, épp ezért ezek is megtalálhatók a Commtiva Z71-ben, előbbinél b/g szabványról, utóbbinál 2.0-s verzióról beszélhetünk, ami nem épp friss, de a sztereó hangátvitel persze így is a repertoár része. A szabványos microUSB csatlakozó szintén 2.0-s, ami gyors adatátvitelt tesz lehetővé.
Commtiva Z71 Commtiva Z71
A telefonálással kapcsolatos szoftverekről valószínűleg felesleges túl sokat írni, mivel az androidos készülékek mind ugyanazt tudják. Pár mondat erejéig azért essék szó róluk: a névjegyzék korrekt, a görgetés gyors, az eltárolható nevek száma végtelen, extra mezőkből sok van. de az SN-link hiányzik, azaz a Facebookkal nem tudjuk összekapcsolni kontaktjainkat. Az üzenetkezelés rendben van, SMS, MMS és e-mail is jöhet, utóbbinál a kliens támogatja a hitelesített szervereket és a csatolt fájlokat is. Multimédiás üzeneteknél a csatolmányok a körülbelül 150 MB-os belső memóriába kerülnek. Ez eddig mind szép és jó, de sajnos nem minden fenékig tejfel: telefonálás közben a hangminőség nem túl meggyőző. Nehéz lenne megmondani, hogy mi a gond vele, de néha nagyon nehezen értettem beszélgetőpartnereimet. Alapvetően használható minőségről beszélünk, de néha elég gyengének bizonyult a Z71, itt még van hova fejlődni.
Commtiva Z71
A beépített giroszenzor elforgatja a billentyűzetet, ha elfordítjuk a készüléket
SNS-kliensek sajnos nem találhatók a készüléken. A főmenüben van ugyan egy Facebook parancsikon, de az csak a böngészőben nyitja meg a közösségi szájt mobilos változatát, tehát nem egy natív kliensprogram. A YouTube viszont az, de ezen nincs semmi meglepő, hiszen az Android rendszer részéről beszélünk.
Commtiva Z71 Commtiva Z71
A Z71-gyel elég kellemesen lehet böngészni a neten. A beépített browser alapvetően gyors, ráadásul támogatja a multi-touch-ot is, azaz két ujjunk használatával könnyedén tudunk nagyítani és kicsinyíteni a képen - néha kicsit akadozósan, de így is örvendetes a funkció megléte. A Flash támogatás sajnos hiányzik, a 600 MHz-es processzortól nem is vártunk ilyesmit.

Multimédia

A kamera 5 megapixeles, autofókuszos; a legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 2560 x 1920, videóknál 640 x 480 pixel. Beállítási lehetőségekből átlagos mennyiségű van, piszkálhatjuk a fehéregyensúlyt, a fénymérést, állíthatunk a telítettségen, a kontraszton és a fényerőn, kikapcsolhatjuk a zárhangot és betolhatunk pár effektet.
Commtiva Z71 camera
5 megapixel ide vagy oda, a képminőség sajnos elég gyenge. A kromatikus-aberráció mértéke igen nagy, érdemes megnézni, hogy a főben heverő bicikli fehér színű kerekei gyakorlatilag kéken világítanak; ez egy lencsehiba, amivel az olcsóbb fényképezőknél rendszeresen lehet találkozni, a lencsetagok rossz fénytörése miatt a nagy kontrasztkülönségeknél kékes-lilás lesz a kép. A fotók mondjuk ettől függetlenül sem túl szépek, részletekben szegények, fakók, és még sorolhatnám. A videóktól sem fogunk elájulni, itt van egy próba, melyet nem VGA, csak QVGA felbontásban rögítettem, de ez talán nem számít sokat.
A zenei rész is közepes. A beépített zenelejátszó szoftver jól teljesít, hiszen fut a háttérben, szépen szűr ID3-tagek alapján, megjeleníti az albumborítókat és lehet vele tekerni, viszont hangszínszabályzót nem tartalmaz. A hangminőség kihangosítva elég kiábrándító, fülhallgatóval már jobb a helyzet, de a gyárilag kapott kiegészítő sem érdemel jobb jegyet egy erős közepesnél. Még szerencse, hogy a csatlakozó 3,5 milliméteres, így gond nélkül használhatjuk a saját kiegészítőknket. Az FM-rádió megléte viszont így azzal is hiányozni fogk.
Commtiva Z71 Commtiva Z71
Az egyéb multimédiás képességek "gyáriak"; itt a képnézegető szoftverre és a videólejátszásra gondoltam. Előbbinél ez egy kellemesen használható felületet, utóbbinál DivX/XviD-hiányt jelent.

GPS, üzemidő, összegzés

A készülékben található beépített GPS-vevő, melyről túl sokat nem tudok írni, hiszen működött. Szoftverekből ugye csak a gyáriak vannak, tehát az ezirányú képességeket kihasználni csak a Google Maps-szel tudjuk. Az Android Marketból persze le lehet tölteni teljesértékű navigációs szoftvereket is.
Commtiva Z71 Commtiva Z71
A hátlap alatt megbúvó akkumulátor 1230 mAh-s, cserélhető. Az üzemidő terén ez nem hoz áttörést, de szégyenkezésre sincs oka, nálam átlagos használat mellett gond nélkül kibírta két napig töltés nélkül, a harmadikon viszont megadta magát. Ha valaki nem lóg egész nap az interneten, hasonlóra számíthat; egy napot pedig még a legextrémebb felhalhasználók is elérhetnek.
Értékelés: Commtiva Z71
Külső
Ergonómia8 pont
Anyaghasználat7 pont
Összeszerelés minősége8 pont
Kijelző mérete, minősége7 pont
Belső
Kezelhetőség8 pont
Sebesség8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége8 pont
Felhasználói felület élménye8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás6 pont
PIM funkciók9 pont
Adatkommunikációs képességek9 pont
Multimédia
Vizuális5 pont
Audio6 pont
Egyebek
Üzemidő6 pont
Ár/érték aránya9 pont
Hogyan értékelünk?
Commtiva Z71 egy nagyon kellemes készülék, a gyártó hazai megjelenése pedig egy nagyon kellemes meglepetés. Első készüléknek teljesen rendben van a Z71, korrekt minőségű, jól össze van rakva, rendben van a hardvere és a sebessége, de sajnos zavaró benne, hogy hangminősége kicsit gyengébb a kelleténél. Ezt első körben még fejcsóválva, de el tudjuk nézni a gyártónak, elsősorban azért, mert nem egy olyan kaliberű hibáról van szó, mely lehetetlenné tenné a használatot, de zavarónak valóban zavaró. Persze egyéb gyermekbetegségek is vannak, ilyen például a pocsék minőségű kamera, de ezért minden bizonnyal kárpótol majd az, hogy a kellemes kijelzővel és korrekt hardverrel szerelt, adatkommunikációs téren mindent tudó gép meggyőző áron került a magyar piacra. Hogy mennyi az annyi? A kezdőár bruttó 65 000 forint, amivel konkurenciája lehet az LG Optimus GT540-nek és a Samsung Galaxy 3-nak is, igaz, utóbbi masina jelenleg olcsóbb és összességében jobb készülék is. A Commtivának tehát van még hova fejlődnie, de az első készülékük alapján bátran bízhatunk benne, hogy tartani fogják a lépést a nagyobb cégekkel. A Z71 pedig plecsnik szintjén valahol a tetszett és az ajánlott között mozog; első fecskeként az erősebbet kapja tőlünk. Remélem, hogy nem bizonyul rossz döntésnek a cég készülékeibe vetett bizalmunk: ha a következő készülék is hangminőségbeli problémákkal fog kűzdeni, nem fog plecsnit kapni.
Forrás: www.mobilarena.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails