2010. augusztus 18., szerda

Nokia C3: az olcsó majdnem okostelefon

Mi van akkor, ha valaki a telefonjáról szeretne e-mailezni, facebookozni, chatelni, néha böngészni és térképet nézni, de nem akar legalább 50-60 ezer forintért okostelefont venni? Ha el tud fogadni ésszerű kompromisszumokat, akkor a Nokia C3 neki szól, a maga 30 ezer forint alatti árával.


A Nokia áprilisban jelentette be a C3-at, pontosabban a C3-00 modellt, amely ezekben a hetekben érkezett el a hazai operátorokhoz, mindhárom mobilszolgáltató forgalmazza feltöltőkártyás és havidíjas konstrukcióban is. Rögtön a cikkünk elején ki kell hangsúlyoznunk a készülék árát, mivel ezt fontos észben tartani ahhoz, hogy reálisan értékeljük a telefon képességeit: a Telenor és a Vodafone már 26 ezer forintért odaadja kártyás csomagban, míg a Telekomnál még néhány ezrest hozzá kell toldani.
Mit kapunk ezért a pénzért? Egy kompakt, jól megépített vázat, teljes, magyarított QWERTY (vagyis QWERTZ) billentyűzetet, 320x240-es felbontású, 2,4 hüvelykes kijelzőt, Wi-Fi és Bluetooth kapcsolódást, konfigurálható kezdőképernyőt, integrált Facebook-, Twiter-, chat- és levelezőklienst, Opera Mini böngészőt Flash Lite 3.0 médialejátszással (pl. YouTube), Ovi online alkalmazásboltot, mindezt a Nokia saját, Series 40 platformján.
Mit nem kapunk? A készülék nem 3G-s, ez azonban inkább előnyére válik, mivel így nemcsak olcsóbb lehet, de keveset is fogyaszt, kevésbé melegedik és sokáig bírja akkumulátorról. Nincs természetesen érintőképernyő, nincs GPS sem, se gyors hardver, se hagyományos értelemben vett "okos" mobil operációs rendszer, amelyek közül leginkább a két legutóbbi számít, ha a mindennapi használhatóságot tartjuk szem előtt, hiszen ettől lassabb és ügyetlenebb a készülék, mint a csillogó-villogó okostelefonok.
Okoskodó telefonsokat tud, de csak alapszinten
A rendkívül alacsony ár és az S40 platform ellenére a C3 képes ugyanazt a feladatot ellátni, mint amire az okostelefonok többségét vásárolják - a menőzést leszámítva. Ha az okostelefonok alapvető feladata az, hogy a zsebünkből előhúzva bárhol és bármikor elvégezzük az alapvető feladatainkat és elérjük a netet anélkül, hogy egy PC elé kelljen ülnünk, akkor a C3 többnyire teljesíti ezt az elvárást, különösen akkor, ha a célcsoport a szövegesen gyakran kommunikáló árérzékeny fiataloké.
Igaz, a Nokia C3 elsőre szembeötlő módon lassúcska, de sosem szabad elfelejtenünk a 26 ezer forintos árat. A testre szabható kezdőképernyő, ahol három tetszőleges widgetet helyezhetünk el az általunk leggyakrabban használt funkciók gyors eléréséhez, késleltetéssel követi csak a gombnyomást. Mire a leveleinkhez jutunk, eltelik nagyjából 10 másodperc, és a navigálás, vagy egy-egy levél betöltése sem éppen villámgyors, az integrált chatklienssel pedig 6-7 másodperc alatt tudunk felcsatlakozni a Google Talkra. Ez a sebesség általánosan jellemző az egyes alkalmazások vagy a nagyobb műveletek elvégzésére. Nagyjából 15 másodperc, mire a Facebook használható állapotba kerül a frissítésekkel együtt, és kifejezetten nehézkesen mozog, ráadásul a kijelző kis felbontásából adódóan kevés információ látható egyszerre, ami nem szerencsés kombináció.





A C3 tehát kifejezetten lassú, de nem a kemény magnak szól, nem azokat a heavy usereket célozza, akik egész nap leveleznek vagy a Facebookot nyomkodják szüntelenül. Ezeket az alkalmazásindítási időket sajnos kizárólag a chatelésnél ússzuk meg, amely valami csoda folytán képes a háttérben futni, és valóban futni, mivel online maradunk és tudunk üzeneteket fogadni, tehát nem hibernálódik.
Ez egyben a C3 egyik legerősebb funkciója is, mivel úgy tudunk online maradni chaten, ha Gtalkon, MSN-en, vagy Yahoo!-n vagyunk fent - ezekre akár párhuzamosan is tudunk csatlakozni. A chatelést nagyban meggyorsítja a QWERTY billentyűzet, több partnerrel is folytathatjuk a chatelést viszonylag könnyen, az aktív chatablakok közt balra-jobbra lépéssel váltogathatunk.
Amennyiben a partnerhez tartozó ablak nem volna aktív, mert más van előtérben, vagy a kezdőképernyőn volna a készülék, úgy még hanggal vagy rezgéssel figyelmeztetéssel is jelezhet a készülék. Amennyiben a kezdőképernyőn a chatelés (Csevegés) widgetet is kirajuk, úgy azonnal látjuk is, melyik chatszolgáltatáson és ki üzent nekünk. Ugyanezt az e-maileknél is sikerült elérni, néhány perc késleltetéssel frissíti a leveleinket a beállított fiókokban, és egyszerre többet is nyomon tud követni.
Ha már a szöveges kommunikációnál tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy bár a QWERTY billentyűzet kétségtelenül nem a legjobb, amit a piacon találni lehet, de az apró gombokon némi gyakorlást követően elfogadható sebességgel lehet gépelni, így nem frusztráló még a chatelés sem, egy rövidebb emailt pedig gyorsan össze lehet dobni. A C3 a bejövő SMS-eket a feladó alapján fonálba rendezi, így ha egy olvasatlan üzenetre kattintunk, látjuk az előzményeket, ami hasznos, legyen szó beszélgetésről vagy egy bankkártyához tartozó tranzakciókról. Sajnos ez a funkció nem alapértelmezett mindenhol, így ha a menüből lépünk a bejövő SMS-ek fiókjába, úgy ott egyesével látjuk azokat, és külön menüpontban, a Csevegések alatt találjuk a fonalasított szervezést. A fonalasítás hiánya fájó egyébként az integrált  levelezőkliensben azok számára, akik hozzászoktak a Gmailhez.
Az Opera Mini jó sebességgel fut, és a 320x240 pixeles kijelzőn azt hozza vele a C3, ami elvárható, se többet se kevesebbet, vagyis a mobilra optimalizált weboldalak, mint az m.hwsw.hugyorsan töltődnek be, az Index címlapja nyögvenyelős már, de igazán nagy izzadságot csak a végeláthatatlan hosszúságú blogoldalak és a Google Maps hoznak magukkal. A C3 rendelkezik Ovi áruházzal is, ahonnan játékokat, alkalmazásokat, videókat lehet letölteni, ha agyon akarjuk ütni a felesleges szabadidőnket - fingós alkalmazás itt is van, ha ez valakinek szempont a választásnál. A Flash Lite 3.0 támogatásának köszönhetően, amelyet a készülék médialejátszója kapott, a Youtube mobil oldalán (m.youtube.com) nézegethetjük a videókat is, igaz, a mobilra szabott videotartalom pocsék minőségű.
Bár nem egy üzleti készülék, de ha valaki a mobillal szereti szervezni az életét, a C3-on is megteheti, és az S40 aktív kezdőképernyőre ki is emelheti a naptárat, ahol mindig látja az aznapi teendőket, de a napok közt is tud léptetni egyszerű balra-jobbra irányban. A widgetek közt található a gyorsindító szalag is, amelyre tetszőleges parancsikonokat helyezhetünk például az Opera Mini, a WLAN-konfigurátor vagy akár az ébresztőóra gyors eléréséhez.
A telepített alkalmazások közt az eddigieken túl a szokásos programokat találjuk mint amilyen a számológép, stopper, ébresztőóra, jegyzetelő. A médialejátszó  mp3, H.264 és WMV/WMA, AAC támogatással rendelkezik, arra alkalmas, hogy ingázáskor lekössük magunkat rövid időre. Ehhez kapcsolódóan akár 8 GB kapacitásig bővíthetjük a tárhelyet microSD kártyával. Szintén hasznos extrának számíthat az FM-vevő is, fül- vagy fejhallgató számára sztenderd 3,5 milliméteres aljzat áll rendelkezésre a készülék tetején. A hangminőséggel szemben felesleges bármi kifogást keresni, jól szól, és Budapest belvárosában mintegy 20 adót fogott be automatikusan. A 2 megapixeles kamerával 1600x1200-as fényképeket készíthetünk, és legfeljebb 320x240-es videofelvételt lehet rögzíteni.
  
A C3 a lassú hardvernek és a 3G hiányának köszönhetően nem melegszik, és sokáig bírja szuflával. Tapasztalataink szerint rendszeres használattal együtt is legalább 4-5 napig kitart egy teljes akkutöltés, és gyorsan lemeríteni csak hosszas telefonbeszélgetésekkel lehetne, de akkor sem könnyen - a specifikációk szerint az 1320 mAh kapacitású akkumulátor akár 7 órányi beszélgetést tesz lehetővé, ami realisztikusan is 4-5 órát jelenthet legalább. Amit viszont tudni kell az akkumulátorról, hogy viszonylag lassan töltődik, ne számítsunk arra, hogy fél óra alatt gyorsan 80 százalékra tudjuk hozni, mint sok más készüléknél, néhány órára szüksége van hogy ereje teljében legyen.
Verdikt
A Nokia C3 összességében teljesíti küldetését, egy rendkívül olcsó, mégis funkciógazdag készülékként mutatkozott be. A sebessége és a szoftveres képességei meg sem közelítik egy igazi okostelefonét, így aki iPhone 4-gyel vagy Androiddal álmodik, az inkább spóroljon még. Azoknak azonban, akik nem akarnak vagy tudnak 80-100 ezer forintot, vagy még többet költeni egy telefonra csak azért, hogy online életüket mobilizálják, érdemes fontolóra venniük egy C3 beszerzését, ennyi pénzért ugyanis többet biztosan nem kapnak máshol.
Kevesebb mint 30 ezer forintért Gtalk, MSN, Facebook és Twitter QWERTY billentyűzettel? Facebook profilból lementhető telefonszámok, YouTube, Wi-Fi kapcsolódás, testre szabható aktív kezdőképernyő, online alkalmazástér, FM-vevő? Ha még gyors is volna, az maga lenne a csoda. Ha valaki multinál dolgozik, elzárva az virtuális külvilágtól, vagy nem akar csak azért hazamenni, és a PC-t bekapcsolni, hogy ránézzen az online életére, de olcsó megoldást akar, annak erősen javasolt a C3 kipróbálása.
Forrás: www.hwsw.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails