2010. augusztus 20., péntek

Kezünkben a Windows Phone 7

Végre magunk is kipróbálhattuk, hogy mit tud a Microsoft még meg sem jelent operációs rendszere.

Előszó, történelem

Ezt a cikket már egy hónappal ezelőtt is megírhattuk volna, akkor fordult ugyanis velünk elő először, hogy láthattuk a Microsoft legújabb mobil operációs rendszerének "bétás" változatát. A gond csak az, hogy egy olyan készüléken futott, ami bár nagyon is valóságos, papíron nem létezik és egy ideig még nem is fog, tehát olyan komoly üzleti titokról van szó, mellyel mi sem akarunk játszani. Épp ezért ez a cikk szerényen illusztrált lesz, tényekre és a mi benyomásainkra épít, ugyanis nem szabad, hogy kiderüljön, hogy milyen vas volt nálunk, melyen a Windows Phone 7 futott. Ez most sajnos egy ilyen kör, de nincs mit tenni, a magyar újságírók és fejlesztők a jelek szerint nem kapnak tesztkészüléket a Microsofttól, örülünk is, hogy ha nagy titkolózás közepette ugyan, de legalább eljutott hozzánk egy ilyen modell.
A Windows Phone 7 nem más, mint a Microsoft finoman szólva is megkésett válasza az iPhone-ra és az Androidra, tehát egy olyan érintőkijelzős telefonokra optimalizált operációs rendszer, mely minden szempontból szakít az elődökkel, mondhatni, hogy nulláról írták újra. A legfontosabb elvárás vele kapcsolatban egy jó kezelőfelület és egy kellemes sebesség, a korábbi verziók ugyanis ezek közül semelyikkel nem rendelkeztek, holott a piacnak ezek alapvető igényei, vagy másképp fogalmazva: ha ez nincs, akkor semmi nincs. A Windows Mobile fejlödéstörténetét ide, a 6.5-ös verzió bemutatását pedig ide kattintva lehet elolvasni, ha valakit érdekel.
Az egészen biztos, hogy a redmondi cégóriás elképesztő mennyiségű pénzzel és egy nagyon erős marketinghadjárattal fogja megtámogatni az új operációs rendszert, mert ha nem teszi, akkor gyakorlatilag örökre lemondhat a telekommunikációs piac tortájának szeletéről, pedig minden oka megvan rá, hogy akarjon egyet magának. Az persze más kérdés, hogy a gyakorlatban milyen is az a rendszer, melyet olvasóink eddig csak külföldi szájtok által készített képeken láthattak, mert bár a Microsoft ígért már nekünk sok jót, a gyakorlati megvalósítás nem minden esetben volt az erősségük. Nézzük hát, hogy milyen a Windows Phone 7 bétás változata!

Funkciók

Kezelőfelület és sebesség

Nem szeretném feleslegesen húzni az időt, kezdjük a legfontosabb dologgal, a felhasználói felülettel, mely az első kiszivárgott képek óta szinte semmit nem változott, de ez nem is baj. Teljesen más megközelítésről van szó, mint amit a konkurens rendszereknél láthatunk, a Microsoft tehát kicsit rizikózik: ha ez robban, akkor nagyot fog, de lehet, hogy a felhasználók nem fognak tudni mit kezdeni vele. Igazság szerint csak egy videóval lehetne jól szemléltetni, hogy miről is van szó, azt viszont ugye nem publikálhatunk, maradnak hát a szavak: a "Metro" névre hallgató grafikus interfész olyan, mint egy organikus massza, egy olyan valami, ami sokkal több, mint az eddig látott megoldások, valóban él és a felhasználóval együtt lélegzik, miközben teljesen logikus felépítésű és jól is néz ki. Animációkban nem szűkölködik, kifejezetten két dimenziós hatású, de annál mégis több, mert az egyes oldalakon több réteg van, melyek szemmel láthatóan egyás fölött/alatt helyezkednek el, tényleg nagyon klassz az egész. Legyünk ugyanis őszinték: nagyon klassz az iPhone kezelőfelülete, szeretjük az Androidot is, de már három éve bámuljuk őket, kis négyzetes ikonok egy (korábban fekete, mostmár iOS 4 alatt akármilyen) háttérkép előtt: unalmas. A Microsoft megoldása viszont tényleg egyedi, tényleg újszerű és mindezeket úgy teszi, hogy a kezelhetősége a gyors impressziónk alapján nem szenvedett csorbát.
A sebességre szintén nem lehet panasz. A rendszer nagyon komoly követelményeket támaszt a hardvergyártók iránt, ha minden igaz, 480 x 800 pixeles kijelző és egy ARMv7 (Cortex-A8, Snapdragon stb.) architektúrájú processzor alatt nem is fut el semmin. Az általunk használat készülék ennek megfelelően erős, de a konkurenciához képest nem kimagasló paraméterekkel rendelkezett, a Windows Phone 7 pedig olyan gyorsan futott rajta, hogy leesett az állunk. Fölösleges nagy mondatokba bonyolódni, az iPhone 4, az Android és a bada is marha gyors, a Microsoft trónkövetelője épp ezért nem kimondottan jobb, de az biztos, hogy egy szinten van a létező legsebesebb megoldással.

Névjegyzék

A Windows Phone 7-ben nincs klasszikus névjegyzék, csak egy People nevű alkalmazás, nem is; HUB, mert a rendszer így hív pár dolgot (People, Pictures, Games, Music+Videos, Office, Marketplace). Ettől még persze lehetne valami olyasmi, amire számítunk, de sajnos kicsit más. Ez valami social networkinggel, Windows Live-val és Exchange-dzsel összekapcsolt cucc, ami például egyből behúzza az összes Facebookos ismerősünket, amint beállítjuk a fiókunkat, ez ellen pedig semmit nem tudunk tenni. A Microsoft valószínűleg nem érzi át azt, hogy a Facebookon lévő ismerőseink nem feltétlenül olyan emberek, akikkel napi szinten telefonálunk is, sem azt, hogy az Apple féle adatösszekapcsolás nem azt jelenti, hogy egy készüléknek egy Facebook szinkronizációt követően mindenhova képeket és egyéb adatokat kell raknia, mert marhára nem akarjuk a galériánkban az ismerőseink képeit bámulni. Itt most az Andoid az irányadó, ott ugyanis ki lehet választani, hogy akarjuk-e a social-networking oldalakon trónoló, jellemzően csak névleges "barátainkat" a telefonkönyvünkben, vagy sem; ha igen, akkor pedig mindet, vagy csak azokat, akiket kiválasztunk.

Üzenetkezelés (SMS és e-mail)

A rendszer korábbi verziójának kifejezetten erőssége volt az üzenetkezelés, épp ezért nagyon az elvárásaink az újdonság ezirányú képességeivel kapcsolatban. SMS, MMS és e-mail is van, a szöveges üzenetek a már unalomig használt buborékos elrendezésben jelennek meg, ez a trendi, nincs mit tenni. Az MMS-t nem nagyon próbálgattuk, az üzenetkezelőben lévő lehetőségeket viszont igen: új üzenet létrehozása könnyű, a törlés szintén (hosszan kell nyomva tartanunk az ujjunkat, egyedülálló üzeneten és egy egész beszélgetésen is megtehetjük), van lehetőség az üzenet továbbítására (hosszú nyomás egy darab üzeneten, majd forward gomb megnyomása), de más funkció nincs, mivel a válasz a buborékos felépítésből adódóan meg van oldva. De más talán nem is kell.
Az e-mail kliens a jelek szerint jóra sikerült. Letisztult és jól átlátható dizájn, kiemelt Gmail támogatás EAS szinkronizálással (igaz, a naptárnál ez még nem tökéletes, mert csak az elsődleges naptárat szinkronizálja, de a Microsoft már dolgozik a probléma megoldásán), hasznos extra funkciók. Több levél kijelölése és szerkesztése az oldalt lévő pipáknak köszönhetően gyerekjáték (ezt szeretném látni mindenhol...), egy levél törlése után a bejövő mappába, nem pedig a következő levélbe kerülünk, ami szintén örvendetes. A push gond nélkül működött, a kereső gyors és hatékony, viszont csak a készülékre ténylegesen letöltött üzenetek között keres, a szerveren tárolt, kissé régebbiek között nem. Az összhatás tehát kellemes, de a tökéletestől messze van: nincs lehetőség egyesített bejövő mappa létrehozására (tehát arra, hogy több accountból is egy helyre érkezzenek a levelek), hiányzik a szerveren történő keresés lehetősége, plusz az iOS 4-ben debütált téma szerinti kiemelésnek is örülnénk. Ezek valószínűleg nem lesznek meg a startra.

Szövegbevitel

A letisztult billentyűzeten nagyon kellemes élmény a gépelés. Sok újat ezen a részen nem lehet hozni, annyi ideig nem használtuk a nálunk járt készüléket, hogy az elrendezésről túl sokat mondjunk, sőt, hibáztunk is, azt ugyanis nem néztük meg, hogy fektetett módban mit csinál a cucc. De a lényeg tényleg az, hogy nagyon jól lehet rajta gépelni.

Böngésző és SNS

A webböngésző első blikkre kellemesnek tűnt, a Mobilarena az iPhone Safarijánál kicsit lassabban, de betöltődött, a zoomolás és a görgetés kellemes volt. A kellemes részek viszont idáig tartottak: nincs HTML5 támogatás, nincs Flash, még Silverlight sem (pedig az a Microsofté), az Acid3 tesztben pedig a böngésző 100-ból kőkemény 5 pontot tudott összeszedni, ezzel minden idők legrosszabb kompabilitással rendelkező böngészőjévé lépett elő, platformtól és tényleg mindentől függetlenül.
SNS-ről sajnos nem igazán beszélhetünk, mivel natív Facebook alkalmazás egyelőre nem volt az operációs rendszerben, ismerőseink kezelése tehát kimerül a névjegyzékbe... akarom mondani People-be való integrációval, más hely nincs is számukra. Utólag persze biztos lesz mindenféle program, de jelenleg nincs.

Kamera és képkezelés

A kamera alkalmazás nem rossz, de kicsit lassan indul. Az elkészített fotók a kijelzőn nem tűntek különösebben szépnek, de ez nyilván nem az operációs rendszer, hanem az adott készülék sara. Az viszont biztos, hogy a képnézegető elképesztően jóra sikerült, a multi-touch úgy működik, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, komolyan mondom, még az iPhone ezirányú képességein is túlmutat, már ami a gyorsaságot és "smoothságot" illeti. Nagyon jópofa, hogy a "csíkos" képmegjelenítő módnál (ahol horizontálisan egymás mellett vannak a fotók) az utolsó kép maga a kamera élőképe. A multi-touch persze itt is minden körülmények között működik, magán a "csíkon" is zoomolhatunk - ennek szemléltetéséhez is videó kéne. A feltöltés nagyon egyszerű, gyakorlatilag mindenhol az arcunkba van tolva, hogy toljuk fel a fotókat ide-oda, Facebookra, akárhova.

Marketplace, Xbox Live

Magyarország a Microsoft üzletpolitikája szerint "level 3" ország, ami azért kellemetlen, mert a skála hármas és minél nagyobb a szám, annál kevesebb a támogatás. A Marketplace jól működik, de az előbb említett indok miatt kizárólag az ingyenes része lesz majd elérhető, az Xbox Live pedig szintén korlátozott lesz.

Egyebek

Nézzük a hiányosságokat. Az biztos, hogy a másolás/beillesztés funkció nem lesz elérhető a Windows Phone 7-es verzióján, holott a szövegkijelölés nagyon jól meg van oldva. Az is fix, hogy külső (3rd party) alkalmazásokat nem lehet majd a háttérben futtatni, tehát a multi-tasking is hiányozni fog a szolgáltatáslistáról. Az Office ellenben elképesztő, a dokumentumokat gyönyörűen jeleníti meg, nehéz szavakkal leírni az élményt, de más, mint az, amit eddig megszokhattunk. A Microsoft egyéb szoftverei, azaz a Bing kereső és a Bing Maps nevű térkép is gyönyörűen integrálásra kerültek a rendszerbe, voltak még egyéb szoftverek is a tesztkészüléken (például mértékegység átváltó), de ezzel nagyjából véget is ért a funkciók elemezgetése. Egy mélyebb teszthez sokkal több időt kell majd töltenünk egy készülékkel. De azért konklúziót adunk, tessék lapozni!

Vélemény

Valószínű, hogy a cikk eddigi részének elolvasása után mindenki úgy érez, ahogy mi: nagyon várjuk a Windows Phone 7 érkezését. Sajnos már most látszik, hogy nem lesz tökéletes, a hiányosságokkal tisztában vagyunk, arra viszont kicsi az esély, hogy a Microsoft a megjelenésig pótolja őket, főleg, mert több dolog egyszerűen hozzáállás miatt lett olyan, amilyen - gondolok itt a multi-tasking hiányára.
Az viszont biztos, hogy felhasználói élményben nagyon erős lesz a rendszer, ráadásul a Microsoft minden bizonnyal egy vagyont fog beleölni a népszerűsítésbe, ami reményeink szerint kiváló minőségű, de ingyenes szoftverekben is meg fog nyilvánulni. Mivel a hardveres követelmények magasak, biztos, hogy rengeteg kiváló, jellemzően prémium kategóriás készülékkel fogunk találkozni, a kérdés, hogy árban hogy fog kinézni a dolog, az ingyenes Androidot és az erősen támogatott badát lehet, hogy nehéz lesz überelni. Nem akarunk elkiabálni semmit, de reményeink szerint pár héten belül hivatalosan is kaphatunk egy prototípust egy Windows Phone 7 alapú készülékból, várható tehát egy alaposabb, normális minőségű kép- és videóanyaggal megtámogatott cikk is. A mostani rövidségéért és alulillusztráltságáért pedig elnézést kérünk, nem rajtunk múlt, de reméljük, hogy így is sok érdekességről tudtunk beszámolni. A kiszivárogtatott készüléket pedig köszönjük, much appreciated!
Forrás: www.mobilarena.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails