2010. augusztus 7., szombat

Motorola XT720 - a szerszám

A Milestone után a Motorola megint odatette magát.



Bevezető

Amikor már a szakma a Motorola sírját ásta, akkor jelent meg a Milestone (Droid). Voltak már Android rendszerű gépek előtte is, de valóban mérföldkövet jelentett nem csak a cég, hanem kicsit az iparág számára is a készülék, egyrészt a hajánál fogva rántotta ki az amerikai gyártót a gödörből, másrészt az első igazán komoly, QWERTY gombsoros, 2.0-s rendszerrel érkező telefon volt.
Evidens, hogy a Motorola most erre a vonalra fókuszál, ám a Milestone után érkező gépek inkább olcsóbb alternatívákat nyújtottak, s valahogy egyik sem tudta megismételni az első androidos eszköz sikerét. Pedig a Backflipben volt ötlet bőven, mégis mostanáig kellett várni a következő komolyabb dobásra, ami az XT720.
Amikor az ember csak kapkodja a fejét HTC Desire és Samsung Galaxy S között, s azt gondolja, hogy rövidtávon nem lehet olyat alkotni, ami tud a fent említetteknél többet hozni, akkor egyszer csak jön a Motorola és megint odacsap, ha nem is annyira durván, mint a Milestone esetén, de a HDMI csatlakozó és a 8 megapixeles kamera két olyan funkció, amiben jelen pillanatban még egyedülálló az androidos modellek között a készülék.



Ez a két újítás szól azoknak, akik mindenképpen a specifikáció alapján vesznek telefont, az XT720 azonban nem ettől lesz jobb, vagy más, mint a többi hasonló, érintőkijelzős cucc. Hanem attól, amit a Motorola újra nagyon tud: különbözik a csomagolás és a stílus, és nem öncélúan, hanem úgy, hogy abból egy olyan tárgy kerekedik ki, amit egyszerűen élmény megfogni, megemelni, vagy csak simán nézni. Az XT720 első pillantásra üt, s persze a belső is megfelel az elvárásoknak. De érdemes sorban haladni, mert tele van apró finomságokkal az egész telefon.

Külső

Nem sok XT720 van pillanatnyilag az országban, a nálunk járt példány az első, amit a Motorola ki mer engedni a kezéből, azok után, hogy áldásukat adták a szoftverre. Ennek megfelelően doboz nélkül kaptuk a készüléket, így csak annyit tudok mondani az értékesítési csomagról, hogy nagy valószínűséggel lesz benne a szokásos cuccok mellett HDMI kábel is. Ám mivel az Android telefonoknak meg kell felelniük mindenféle szabványoknak, ezért nem okozott gondot, hogy microUSB töltőt és headsetet találjak a készülékhez.
Az XT720 olyan telefon, ami továbbra is csak egy nagy érintőkijelző és némi gombhalmaz, mégis gyökeresen különbözik az összes ilyen modelltől. Az ezüst burkolat a fedlapon nagyon elegáns, a sötétkék, puha anyaggal borított fém hátsó szintén egyedi. Az egész telefonon túlteng a fém, ez a tömegén is érződik, masszív, férfias darab, igazi szerszám az avatott felhasználó kezében. Egy szeletke hi-tech, baltával faragott házban.
Motorola XT720
A készülék formáját alapvetően meghatározza az a dudor, ami a jobb alsó sarokban képződik. Ez nem viccből került oda, a kijelző karimáján ide pakoltak a tervezők három visszajelzőt, kékes fénnyel világít fotózás, videózás és visszanézés közben valamelyik közülük. A dudor oldalsó felületére költözött a kamera gyorsgombja, illetve a galéria elérésére szolgáló billentyű. A kijelző alatt négy érintőgomb található, ezek az ismert androidos opciókat működtetik, híváskezelő billentyűk nincsenek az XT720-on.
Motorola XT720
A kijelző felett több lukacska is van a hangszórótól balra, távolságérzékelő, belső kamera és fényérzékelő bújik meg itt. A készülék arra is alkalmas, hogy elutasítsuk a hívásokat azzal, hogy a hasára fordítjuk. A telefon tetején a bekapcsoló billentyű és 3,5 mm-es jack csatlakozó található meg. Itt található egy pici ajtócska mögött a HDMI csatlakozó (velkám!), bal felől a microUSB bemenet, jobb felől a hangerőt szabályozó gombok kaptak helyet a telefon oldalainak felső részén.
Motorola XT720
A hátlap isteni, egészen kiváló a puha borítással bevont fém, de a formaterv is elsőrangú. A nyolc megapixeles kamera mellett xenon vaku ficereg (ilyen még nem volt androidos gépben), a hangok pedig egy akkora rácson jönnek ki hátul, ami a telefon teljes szélességén végigvonul. Az összeszerelési minőség kiemelkedően jó, pedig a mi tesztpéldányunk még előszériás.

Vas és szoftver

A Motorola hardvere egészen speciális. Nem Snapdragon, mint a mostanában divatos erőgépeknél jellemző, hanem egy Cortex-A8 alapú Texas Instruments OMAP3440 dolgozik benne, ami elvileg 800 Mhz-es, de az órajelet a gyártó 720 MHz-re skálázta le, vélhetően a fogyasztás kedvéért. Ugyanez az architektúra (de egy másik chip: OMAP3430) van a Sony Ericsson Satio-ban, a Samsung i8910-ben, a Palm Pré-ben és a Nokia N900-ban, csakhogy ott 600 MHz az órajel.
Motorola XT720 processzor
A procihoz tartozik egy PowerVR SXG530-as grafikai gyorsító, aminek a teljesítménye ugyan némiképp elmarad az iPhone-ban található GPU-hoz képest (az egy SXG535), illetve a Samsung Galaxy S-ben és Wave-ben található SXG540-től, de így is elég izmos. Az eszköztárhoz tartozik egy Image Signal Processor (ISP), ami a képfeldolgozásnál segíti a készülék működését, plusz van egy IVA 2+ névre keresztelt gyorsító, mely arról gondoskodik, hogy a készülék képes legyen 720p-s videók felvételére és lejátszására, valamint a következő formátumú anyagok kezelésére teszi képessé a gépet: MPEG4, WMV9, RealVideo, H.263 és H.264. Nem mellesleg mindehhez fél gigányi RAM és ugyanennyi ROM tartozik.
Ez ütős kombinációnak ígérkezik, és valóban az is. Az Android 2.1-es verziója megfelelő tempóval teszi a dolgát, a görgetés és az animációk folyamatosak. Egyedül a képek visszanézésénél kell várni addig, amíg a szoftver beindexeli a fotókat, utána ott is hasít a rendszer, jó használni a telefont, pedig a Motorola nem csinált speciális, egyedi felhasználói felületet, hanem az alap Android kinézetét használja. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne nyúltak volna bele több ponton is a szoftverbe. Teljesen más a galéria működése (külső fejlesztés), a kamera eszköztára, s van egy-két speciális menüpont is, ezekről lesz még szó bőven.
Motorola XT720 menü
A kezdőképernyő a fentieknek megfelelően öt oldalas, a widgetek között nincs semmi extra, a szokásos eszköztárral gazdálkodhatunk. A háttérkép persze variálható, de a menü alatt már a szokásos feketeség található. Magyar nyelv pillanatnyilag még nincs a készülékben, viszont elvileg ez sem lesz akadály, pláne akkor, amikor majd 2.2-re lehet frissíteni az operációs rendszert, ami egyébként további gyorsulást is eredményezhet a készülék működésében.
Motorola XT720 menü
A beszélgetési hangminőségre általában akkor térünk ki, ha egy telefon ebből a szempontból problémás. Most viszont pont fordított a helyzet: az XT720-ban is a Motorola CrystalTalk technológia dolgozik, ami a második mikrofonnal együtt aktív zajszűrést használ, s ennek eredményeképpen a velünk beszélgető emberek még szélsőséges körülmények között is jól hallanak bennünket.

Alapfunkciók

Az alapfunkciók tekintetében a szokásos androidos dolgokra számíthatunk. A névjegyzék kapacitása gyakorlatilag korlátlan, a görgetés és a keresés megfelelően gyors. A telefonkönyv egy gombnyomással szinkronizálható a Facebook és a Google névjegyzékünkkel mobilhálózaton keresztül, de a SIM-kártyáról is importálhatunk emberkéket. Ha a Facebookon van fotó is az illetőről, akkor az automatikusan beállításra kerül hívóképként.
Motorola XT720 menü
Az üzenetkezelés hozza azt, amit elvárhatunk. Akárcsak a telefonkönyvnél, itt is van céges felület, amely az Exchange szerverekkel való együttműködést hivatott megoldani. Külön van Gmail kliens és a naptár is szinkronba kerül a Google felületével. A szövegbevitelhez használandó virtuális QWERTY gombsor álló helyzetben is elég jól használható, de fektetve az igazi. Annak ellenére, hogy a rendszer nyelve nem magyar, a szövegbevitel során elérjük az ékezetes karaktereket is, persze csak az adott betű nyomvatartását követően.
Motorola XT720 menü
A naptár hozza a szokásos eszköztárat, nincs rá panasz. A számológéphez sem nyúltak hozzá a Motorola mérnökei, de mivel gyárilag is vannak benne trigonometrikus műveletek, ezért ez nem is csoda. Ha valaki táposabb felületet és funkcionalitást vár el ettől a szoftvertől, keressen az Android Marketen ingyenes alternatívákat, van választék (a hajamban nincs). A vekker több időpontot és ismétlődést is képes eltárolni, stopper és időzítő gyárilag nincs, szintén a Marketről lehet ezeket pótolni. Hasznos lehet a jegyzettömb, a task manager, utóbbival könnyen kilőhetjük a háttérben futó alkalmazásokat (és tájékoztat a szabad memória állapotáról is), a QuickOffice pedig gyárilag fent van a készüléken, azaz Office doksik kezelése tehát megoldott.
Motorola XT720 menü
Nagy okosság a Moto car home, ami nem más, mint egy autos használatra kifejlesztett felület. Itt hat atomnagy ikonunk van a kocsiban leggyakrabban használt funkciókhoz (zene, névjegyzék, térkép, hangtárcsázás, Bluetooth és kezdőlap), hogy ne kelljen bogarászni a menüben feleslegesen. A hangtárcsázás igen jól azonosítja a neveket, de más parancsok is kiadhatók, megnyitható az üzenetküldés, a telefonkönyv és a zenelejátszó is. Navigációs szempontból ugyan a Google Navigation rajta van a gépen, de ez hazánkban még nem használható. Ezért még egy ikont találhatunk a főmenüben, a Motonav mögött a korábbi Milestone modellben iGO Amigo dolgozott, vélehetően most is így lesz.
Motorola XT720 menü

Multimédia

Multimédiás szempontból talán az XT720 jelenleg a legdurvább Android rendszerű gép. Nem csak azért, mert nyolc megapixeles kamerát kapott – ez önmagában még nem akkora nagy kunszt – de nem szabad figyelmen kívül hagyni a xenon vaku jelenlétét, a 720p-s videórögzítés képességet, illetve a HDMI-kimenetet. A zenei résznél is figyeltek a mérnökök, hiszen nem hiányzik a hangszínszabályzó és az FM-rádió sem.
A kamera ugyebár 8 megapixeles felbontást hoz, ezt csak 16:9-es képarányban tudja, a fotók mérete így 3264 x 1840 pixel. Részletességtől függően egy-másfél megabájtos fájlok készülnek, ezeket elég gyorsan elkészíti és tárolja a telefon. Az autofókusz mellett vannak környezeti beállítások, fehéregyensúly babrálási lehetőség, állítható a felbontás, arcfelismerés, szoftveres képstabilizátor, panorama mód, önkioldó, ISO állítási lehetőség és sorozatfelvétel is.
A fent elterülő tesztképek megnézésekor kijelenthető, hogy az XT720 jól teljesít a fényképezés kapcsán, ha nem is kiemelkedő. A színekkel és az élességgel nincs túl sok gond, viszont igen nagy mértékben van jelen a képzaj, még akkor is, ha tökéletes fényviszonyok közepette próbálunk alkotni valami maradandót. A Galaxy S fotóival vetettük össze az XT720 képeit, s bár ott a felbontás kisebb, a fotók valahogy életszerűbbnek tűnnek, de a Motorola sem rossz ebből a szempontból. A xenon vakut talán nem kell bemutatni, valóban durvát villant a cucc, de ettől még a fotók nem lesznek feltétlenül tökéletesek, de tény, hogy egy szobában használva tökéletesen elég lehet az erőssége. Az elkészült fotókat rögtön küldhetjük tovább Bluetooth-on, üzenetben, vagy tolhatjuk fel a netre. A képeket lehet tagelni, illetve van egy Face filter nevű opció is, amely megkeresi az arcot a fotón és ott szépen körbevágja a képet, így az eredeti mű széléről leesnek a nem fontos részek.
Motorola XT720 menü
Erős a gép a videózás tekintetében is. A 720p felbontású HD mozikat felvenni képes kamera vissza is játssza ezeket akadásmentesen, de DivX kompatibilitás nincs a gépben. Ez fájóan hiányzik most, mivel a hardver egészen vidáman vinne magas felbontású filmeket is. A kamerával természetesen lőttem némi mozgóképet is, itt található. A képek és a videók visszanézéséhez új galériát is fejlesztett a gyártónak a Cooliris, ahol a különböző albumok tartalmai időrendben jelennek meg, egy csúszkát húzgálhatunk a haladáshoz. Ha az indexálás megtörtént, akkor rendkívül gyorsan tudunk lapozgatni a képek között, amelyekbe két ujjal bele is lehet nagyítani. Ide tartozik némiképp, hogy egy alapszintű videoszerkesztő programmal is kedvesedik a Motorola.
Motorola XT720 menü
Zenei oldalon az androidos eszköztár áll a rendelkezésünkre, amely ezúttal equalizert is felvonultat, ráadásul külön állítható a külső hangszóróhoz és a füleshez is hangzáskép. Kihangosítva is jól szól az XT720, a zenelejátszó szoftver megfelel a kor igényeinek, albumborítót megjelenít, ismétlődésre és véletlenszerű lejátszásra is képes, a számok ID3 tagekre történő bontásban mutatja meg. A repertoár része egy FM-rádió, amely füles nélkül is beapcsolható, de a készülék figyelmeztet, hogy a job minőség érdekáben használjunk headsetet. Ez konkrétan azt jelenti, hogy füles nélkül, csak sistergés a jutalmunk. RDS nincs, de automatikus hangolás van.

Adatátvitel, akkumulátor

Adatkommunikációs szempontból konkrétan mindent tud a ketyere. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb mobilhálózati sebesség 10,2 Mbps lehet lefelé, felfelé pedig 5,76 Mbps-re képes az eszköz. Mivel androidos gépről van szó, ezért nem hiányzik a WLAN (802.11 b/g), a Bluetooth (2.1 A2DP) és az USB kapcsolat (2.0) sem. Ezt fejelte még meg a Motorola a DLNA támogatással, amely vezeték nélküli adatátvitelt jelenthet szórakoztató elektronikai berendezések felé, ha és amennyiben azok is ismerik a szabványt.
Motorola XT720 menü
A böngésző elsősorban gyors, másodsorban könnyen használható. Fektetve az igazi, 854 pixel szélességben a legtöbb weboldal könnyen elfér, de a multitouch nagyítás, illetve a duplaklikkes paragrafushoz való méretezés itt is játszik. Kár, hogy a flash támogatás hiányzik.
Motorola XT720 menü
Nagy pirospontot érdemel viszont a telefonban található Phone Portal. Ez arra jó, hogy ha a készülékünk egy olyan WLAN hálózatra jelentkezik fel, amelyhez számítógépünk is csatlakozik, akkor a program elindítása után kapunk egy IP-t, amit a gépen levő böngészőbe beírva egy dedikált, webes felületen keresztül tudjuk matatni a telefon tartalmát. Szerkeszthetőek a névjegyek, az üzenetek (írni is lehet), letölthetőek a képek, beállíthatóak csengőhangok. S ehhez nem kell más, csak egy WLAN hálózat. Baromi egyszerű és gyors módja ez az adatcserének, ha nem is tökéletes (például a fájlstruktúrához nem férünk hozzá).
Motorola XT720
A hátlap alatti akkumulátor 1390 mAh teljesítményű, lithium-polymer telep. A sok funkció miatt viszonylag gyorsan merül, nálam két napig bírta úgy, hogy folyamatosan fent voltam a Facebookon, fotózgattam vele, WLAN is be volt kapcsolva és a GMail kliensenbe is bezuhant 10-20 levél. Ez nem túl kiemelkedő, de nem is vérszegény eredmény, nagyjából ezt lehetett várni az XT720-tól.

Összegzés és videó

A Motorola XT720-szal kapcsolatos véleményünket egy majdnem 10 perces videóban is összefoglaltuk. Ebben bemutatjuk a menürendszert, a Phone Portal funkciót működés közben, illetve a készülék formai érdekességeit.
Összegzés. Az XT720 annak ellenére igen meggyőző telefon, hogy még korántsem a végső szoftverrel került hozzánk. Ennek egyetlen jele volt csupán: egyszer nem tudtam felvenni egy hívást. Ezt leszámítva a készülék a specifikációnak megfelelően tette a dolgát folyamatosan, aminek az lett az eredménye, hogy villámgyorsan hozzászoktam, s meg is kedveltem.
Motorola XT720
Értékelés: Motorola XT720
Külső
Ergonómia9 pont
Anyaghasználat10 pont
Összeszerelés minősége10 pont
Kijelző mérete, minősége9 pont
Belső
Kezelhetőség9 pont
Sebesség9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége9 pont
Felhasználói felület élménye9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás10 pont
PIM funkciók10 pont
Adatkommunikációs képességek10 pont
Multimédia
Vizuális8 pont
Audio9 pont
Egyebek
Üzemidő6 pont
Ár/érték aránya? pont
Hogyan értékelünk?
Nehéz dolog azonban úgy véleményt alkotni, hogy nem tudjuk még a készülék hazai végfelhasználói árát. Az azonban biztos, hogy a Galaxy S és a Desire a két legnagyobb ellenfél (az Almát direkt nem keverve ide), amelyek kicsit más irányból közelítik meg a csúcsmodell fogalmát. Az AMOLED kijelző és a teljesen átszabott menürendszer a Motorolát totálisan hidegen hagyja. Cserébe kapunk xenon vakut, magas felbontású kamerát, HDMI kimenetet, apró finomságokat, de leginkább: egyedi stílust. Ez nem egy nagyra hízlalt és lelapított szappan. Ez egy baromira átgondolt, kiemelkedően jó anyaghasználatú és összeszerelési minőséggel rendelkező, a többi hasonló csodától különbözni tudó és akaró, férfias és elegáns okostelefon, amely rendelkezik néhány olyan funkcióval, amelyek nem csak azért vannak benne, hogy lehessen velük vagizni a fórumon, hanem mert tényleg hasznosak. A Car Home, a Phone Portal, a hangvezérlés, az újragondolt galéria mind olyasmi, amit nap mint nap használ majd a vásárló. A specifikáció szerelmeseinek pedig ott a HDMI, a 8 megapixel, a xenon, valamint a DLNA. És ez így kerek, így működik jól, és mégis így tud egyedi lenni. A Motorola számára pedig sokadszorra tűnik nyerő kombinációnak az, hogy korrekt funkcionalitást csomagolnak egy másoktól eltérő készülékházba, s ez most is elég lehet a sikerhez, ha az árral nem szállnak túlzottan el. Az egészen biztos, hogy az Ajánlott plecsnit gond nélkül megküldöm rá, ha pedig a Desire és a Galaxy S alá sikerül lőni az árcédulával, netán még egy jó hazai navigációval is megspékelve, akkor a csúcsgépek között egy ideig best buy lehet. A magam részéről drukkolok.






Forrás: www.mobilarena.hu










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails