2010. szeptember 25., szombat

A Mozilla is saját telefont fejleszt

A Google és a Facebook után újabb internetes cég száll be az okostelefonok piacára. A Firefox böngészőről ismert Mozilla egy egyelőre csak koncepció szinten létező telefon terveit mutatta be, ami Seabird néven fut, és a Mozilla Labs egyik mérnökének hobbiprojektjéből nőtte ki magát.
A Seabird a tervező Billy May szerint azokat a frusztrációkat kerüli ki, amik a világ összes okostelefonjánál előfordulnak, és abból fakadnak, hogy kicsi a kijelző, korlátozottak az adatbeviteli eszközök, viszont a készülékek funkcionalitása lassan eléri egy laptopét.
seabird 3
A Mozilla telefonján egyetlen gomb sincsen, van viszont benne két miniatűr projektor. Az egyikkel a kijelző képét képes a falra vetíteni, a másikkal pedig virtuális billentyűzetet az asztalra (vagy bármilyen felületre). Ezek a funkciók csak dokkolóba helyezve működnek, anélkül csak a billentyűzetet tudja kivetíteni a telefon.
A Seabird fontos alkatrésze a bluetooth-os fülhallgató, ami egyben a Nintendo Wii kontolleréhez hasonló irányítóeszköz is, aminek a mozgatásával tudjuk a kurzort mozgatni, a kijelzőn zoomolni, vagy ikonokra kattintani. A felmerülő problémákra (a nappali fényben is jól látható képhez szükséges fényerő, vagy a mini projektorok energiaellátásának megoldása) egyelőre nem adott választ a tervező.
seabird 2
A telefonon az Android operációs rendszer módosított verziója fut, és rendelkezik a szokásos okostelefon-szériatartozékokkal is, mint a 8 megapixeles kamera, vagy az usb-port. A Mozilla hivatalos kommentárja szerint a Seabird koncepciómodell marad, vagyis nem lesz belőle pontosan ebben a formában készülék, de a benne levő ötleteket, a hozzá fejlesztett technológiákat felhasználhatják később.
Forrás: www.index.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails