2010. augusztus 7., szombat

iPhone 4 - a térerő legyen vele

Minden szempontból viharos start, de egy Apple terméknél az ilyesmi már nem is csoda.


Amiről nem beszélünk

Lassan egy hónapja azzal van tele az online szak- és bulvársajtó, hogy az iPhone 4 antennája milyen, illetve az Apple a vádakra miképp reagál. Ezzel egy készüléktesztben nem kívánunk foglalkozni, mivel pár hónap alatt lecsillapodik, egy idő után már senkit sem fog érdekelni, hogy a cikk írásakor épp mi a helyzet ezen a fronton. Úgyhogy az antenna-saga részletezését jelen teszt végére pakoljuk, hiszen azért kapcsolódik a telefonhoz a téma, de ennek az írásnak elsősorban az a célja, hogy részletesen bemutassa az iPhone 4-et. Mint telefont, nem pedig mint kultusztárgyat vagy mint botrányhőst.
Apple iPhone 4
Az Apple immáron negyedik mobiltelefonja meglehetősen nagy lépést jelent az elődmodellhez képest. Nem csak a forma, hanem a hardver is sokat változott, ezzel egyidőben érkezett az új operációs rendszer is (iOS4), egy minden szempontból megújult iPhone a negyedik kiadás – nem is csoda, hogy soha nem látott volumenű értékesítési számokat produkált a telefon. (A dizájnváltás egyébként kellett, hiszen az iPhone 3G és a 3GS ugyanúgy néznek ki, tehát két éve nem nyúltak a formatervhez. - Bocha)
Apple iPhone 4
Bár az Apple körüli hype már régóta jellemző a cégre, a mostani eddig még nem látott méreteket öltött. A premier napja előtt már kígyózó sorok álltak Párizsban és Londonban a boltok előtt, hogy valamiféle kéjes érzés fogja el őket attól, hogy a világon az elsők között birtokolhatnak iPhone 4-et, ami nélkül valószínűleg az életük csupán egy kilátástalan gödör aljaként jellemezhető, mert bár lehet iPhone 4 nélkül élni, de igazából nem érdemes. Akit azonban kevésbé fertőz meg a Steve Jobs személyi kultusz, annak érdemes várnia addig, amíg a hazai szolgáltató(k) kínálatába be nem kerül a készülék és emberi(bb) áron is hozzáférhetővé válik. A hírek szerint ugyanis az iPhone 4 nem csupán a T Mobile-nál lesz elérhető, de jelen pillanatban ennél többet még nem tudunk. Szeptemberben okosabbak leszünk.
Apple iPhone 4
Az XXL GSM viszont a brit piacról szerzett a számunkra tesztkészüléket, amely még a tok nélküli verzió volt, de már a 4.01-es szoftverrel próbálgattuk, hiszen a frissítést bárki ráteheti otthon is. A készülék lassan egy hete nálunk van, ugyanis még azt is el kellett intézzük, hogy microSIM kerülhessen bele, ebben a T-Mobile bizonyult partnernek, amit ezúton is köszönünk.


Külső

Az iPhone 4 szakít az eddigi formatervi filozófiával. Az eddigi három iPhone nagyon hasonló, jellegzetes külsőt kapott, a 3G és a 3GS között ugye nem is volt számottevő eltérés. A mostani készülék viszont teljesen más: sokkal hűvősebb, elegánsabb, komolyabb házat kapott, de ettől még jellegzetesen Apple maradt, azaz nagyon letisztult és funkcionális. A külső megítélése szubjektív, képeken kevesebbeknek tetszett, élőben többeknek, legalábbis az egy hetes mutogatás keretében ezt tudtuk leszűrni.
Apple iPhone 4
A határozott élekkel kialakított formaterv egyetlen kérdést minden alkalommal eredményez: nem vágja-e az ember tenyerét használat közben. Nos, nem vágja. Érezni, hogy a telefon ott van a kezünkben, de annyira nem éles a készülék pereme, hogy az zavaró legyen, nem simul annyira kézbe, mint a korábbi modellek, viszont kevésbé fog kicsúszni a markunkból, ráadásul az, hogy egy picit nyomja itt-ott a kezet még valahogy olyan profibb érzést is ad az embernek, jobban átjön, hogy valami technikai cuccot birtokol. A színkínálatot ismerjük: egyelőre feketében elérhető a termék, később jön a fehér verzió is, s mindkettő tovább pimpelhető a cég által kínált bumperekkel... ezt mindenki eldöntheti majd, hogy mennyire fontos a számára, aki egy kicsit sem akar a térerős gondokkal szembesülni, bizonyára használ majd egy megfelelő tokot, azaz bumpert (Vagy ahogy sokan mondják: dömpert. - Bocha).
Apple iPhone 4
A méret nem sokat változott, az iPhone-t alapvetően meghatározó kijelző például kiterjedését tekintve ugyanakkora maradt, a képátló 3,5 hüvelyk. A felbontás viszont nagyot ugrott: nagyjából mindenki tudja, hogy a „retina display“ nevet kapó IPS panel jelen pillanatban a legjobb felbontású kijelző ekkora méretben. A 640 x 960 pixeles felbontás egészen elképesztő, bár hozzáteszem, hogy mi a szintén durvának számító 480 x 800 pixeles kijelzőknél is el voltunk már ájulva. Nem is elsősorban az elképesztő részletgazdagság emeli magasra ezt a képernyőt, hanem a hihetetlen jó láthatóság. Szinte bármilyen szögből színhelyes és olvasható marad, napfényben sem vérzik el, normál körülmények között tényleg az az ember érzése, hogy a kijelző tartalma rá van rajzolva az üvegre.
Apple iPhone 4
Apropó, üveg. Az iPhone 4 előlapja és hátlapja is edzett üveg borítással bír, amely persze gyűjti az ujjlenyomatokat, ám ezek nagyon könnyen letörölhetők. Karcot nem tudtunk egy hét alatt összehozni rajta, pedig egyszer úgy 50 centiről le is esett kőre a telefon. Újdonság a kijelző felett elhelyezett másodlagos kamera és a hátlapon a fényképezőgép mellé pakolt LED villanó. A készülék továbbra is megbonthatatlan, az akkumulátorhoz nem férünk hozzá, csak a microSIM kapott oldalt egy fiókot. Memóriakártya ezúttal sem helyezhető az iPhone-ba.
Apple iPhone 4
A telefon legérdekesebb és egyben legproblémásabb része a körbefutó fémkeret. A formatervezési bravúr nagyon látványos, szép megoldás, de hogy ebben fut körbe az összes antenna (WLAN, Bluetooth, GSM és UMTS) az nem volt tökéletes megoldás. A keret három ponton került megszakításra, ebből a bal alsó okozta az ismert hisztit. Felül a képernyőzár gombja és egy 3,5 mm-es jack csatlakozó kapott helyet (melybe bármilyen fülhallgatót bedughatunk, nem csak iPhone kompatibilis véggel ellátottat), alul az szokásos Apple csatlakozó található meg. A bal felső sarokban van két kerek gomb, amelyekkel a hangerő állítható, illetve egy kis pöcök, amivel némára tudjuk állítani a készüléket. Talán nem kell itt különösebben mantrázni, hogy a telefonra kiváló összeszerelési minőség jellemző, nagyon egyben van.

Új hardver, új OS

Az új formaterv új hardvert takar. Az iPadben már debütált Apple A4 processzor dolgozik itt is, mely egy 800 MHz-es órajelen ketyegő, ARMv7 architektúrájú CPU. A képi világért napjaink egyik legerősebb mobil grafikus chipje, a PowerVR SGX 535 felel (Nem teljesen tiszta, hogy az iPhone 3GS-ben melyik típusú SGX chip dolgozik, valószínűleg ugyanez, itt tehát nincs előrelépés - Bocha). Ez a páros izomból hajtja meg a negyedik generációs iPhone-t, de úgy, hogy ahhoz kétség nem férhet, pláne, mert a RAM is 256MB-ról a duplájára nőtt. Egyetlen egyszer gondolkodott el a szerkentyű egy hét alatt: a keresőoldalról az ikonos nézethez való átlépésnél megállt úgy 10 másodpercet, aztán megrázta magát és közönyösen tette tovább a dolgát. A felhasználói háttértár 16, illetve 32 gigabájtos lehet, ez választható.
Apple iPhone 4
Nem lehet eleget méltatni a kijelzőt. Az Apple a mostanság divatos AMOLED technológiával szemben a jó öreg TFT LCD-ből hozza ki inkább a maximumot. Az IPS panel már az iPad esetében is eléggé rendben volt, de a PPI (pixel per inch, azaz az egy inch alatt található pixelek száma) arány az iPhone 4-ben sokkal magasabb. Ekkora kijelzőben ilyen magas felbontást még sehol nem láthattunk, nemhogy telefonban, s bár az IPS panel elvileg fogyasztás szempontjából nem éppen ideális a mobil eszközökben való használatra, ez valószínűleg a világon senkit sem fog érdekelni, aki már látta az iPhone 4 kijelzőjét. Nemigen volt még korábban erre példa minálunk, de most a kijelzőképek is nagyíthatók a tesztben, az Apple ugyanis nagyjából a teljes kezelőfelületet újrarajzolta, bár elsőre ez talán nem is tűnik fel, annyira finoman nyúltak mindenhez. A részletesség nőtt, a többi maradt.
Apple iPhone 4
[+]
iPod Touch 3G (balra) és iPhone 4G (jobbra)
Az új hardverhez új szoftver is dukál. A telefonnal egyidőben bemutatott iOS4 több ponton is változást hoz, a kibővített funkcionalitásban egy sereg olyan fejlesztés található, amely régi óhaja volt az iPhone tulajdonosoknak - s ezzel együtt régi vesszőparipája az ellenzők táborának. Nem lehet azt mondani, hogy az Apple-nél ilyen szempontból ne tudnák, hogy mit, mikor és hogyan kell adagolni a népnek, négy generációt kellett várni a multitaskingra, a cserélhető háttérképre és a mappákba rendezhető alkalmazásokra. Ezeket a funkciókat a tört készülékeken mondjuk eddig is többen használták ilyen-olyan formában, de ennek ellenére mondhatjuk, hogy az iOS4 valódi újításokat hozott. Ezzel együtt azt is gondoljuk, hogy gyakorlatilag most vált ténylegesen okostelefonná az iPhone, végre valóban olyan lett, amilyennek mindig is lennie kellett volna.
Apple iPhone 4
A hardverhez kapcsolódó változás a microSIM bevezetése a mobilpiacra. Körülbelül semmi sem indokolja, hogy az iPhone 4 miért kapott ilyen megkötést, az eddig használt SIM-kártyák méretének körülbelül harmada a microSIM, ami nem tűnik egy olyan brutális méretcsökkenésnek. Viszont szívás van vele: ugyan a korábbi szolgáltatói modulból könnyen, otthon is készíthető microSIM egy jobb olló segítségével, de ebből aztán megint klasszikus SIM-kártyát varázsolni kissé összetettebb feladat. Érthető okokból mi sem áldoztuk be a kártyáinkat csak azért, mert az Apple így döntött, hanem némi levelezgetés után a T-Mobile biztosított a teszt idejére microSIM-et a szerkesztőségnek.
Az alábbiakban szóban ismertetjük az iPhone 4 újdonságait:
Fentieken túl említést érdemel a finomabbá varázsolt giroszenzor, amivel elvileg jobb a játékélmény (nekem a korábbi modellekkel sem volt bajom), fontos megjegyezni, hogy dupla mikorofon van alul, ami bizony igencsak jót tesz a beszédminőségnek. A nem kivehető akkumulátor teljesítménye 1420 mAh-re hízott, amivel az Apple szerint 300 órás készenlét és akár 14 órányi beszélgetés is elérhető. Ez persze laboratóriumi körülmények között sanszos inkább, de azt tapasztaltuk, hogy az iPhone 4 vidáman megy két napig úgy, hogy azért elég sokan elkérték nyomkodni, tehát nem kizárt, hogy nyugisabb esetben ennél tovább is bírja.

Alapfunkciók

Essünk túl az újdonságokon, a cserélhető háttérkép módosításait a beállításoknál kell keressük. Itt válogathatunk az Apple által alkotott, direkt erre a célra létrehozott grafikák, illetve a kamera képei között. A hőn áhított elem kiválasztása után csak azt kell eldönteni, hogy a készenléti kijelző, vagy a menü háttere legyen-e, esetleg mindkettőé. A mappába való rendezés is baromi egyszerű, fogjuk az egyik ikont a kijelzőn, ráhúzzuk a másikra, kész. A mappának adhatunk valami nevet, de a szoftver alapból is egész jókat ad, ha két játékot rakunk egybe, akkor az "Games" lesz.
Apple iPhone 4
A multitasking megoldása is triviális. Ha bármikor meg óhajtjuk tekinteni a futó programok listáját, akkor kettőt kell klattyintani a középső gombon, s máris egy oldalra görgethető sávban látszanak ezek az alkalmazások. Pillanatnyilag zömében a telefon gyári funkciói képesek itt megjelenni, a külsős programok még nem, lévén azokat kissé át kell írni ahhoz, hogy az iOS4 multitaskinggal együtt tudjanak működni. Persze a taskok közötti váltáshoz csini kis animáció is van, ez olyan "almás".
Apple iPhone 4
Nem szabad elfeledkezni az egyik legnagyobb okosságról: gyárilag van magyar nyelv a készülékben, halleluja. Most már gizdázhat vele a nulla IQ-s csávó is, aki annyit nem tud megjegyezni, hogy a "dial" a tárcsázás, éljen. Persze a magyar nyelvi támogatásnak inkább előnye van, a fordítás egész jól sikerült, a magyar szótár is néha meglepő szavakat dobál fel szövegbevitel közben, összességében nagyon örömteli, hogy úgy van benne a magyar szöveg a készülékben, hogy egyből, megjelenéskor azonnal, nem az van, hogy majd ha esetleg, netántán, véletlenül a forgalmazás kezdetére valaki megcsinálja.
A menürendszerről és az új funckiókról vettünk egy rövid videót is, alant megtekinthető:
A telefonkönyv nem változott számottevően, de nem is lett volna rá különösebb ok. A levelezés viszont kapott új funkciót, mostantól az iOS is képes arra, amire az OS X-ben levő e-mail kliens, hogy az össztartozó leveleket halmazba rendezi, így nem kell kutatni az előzmény után. Ennek hasznosságát csak az fogja tudni, aki már használt ilyen elven automatikusan működő levelezőt. A magyar nyelvvel együtt talán sokan várták azt is, hogy a virtuális QWERTY gombsor ékezetes betűket is fog tartalmazni. Ez nem így történt, a hazai karaktereket az "alapbetű" hosszas nyomása után felbukkanó listából tudjuk kiválasztani - mint eddig.
Apple iPhone 4

Szervezőfunkciók, eszközök, GPS

A naptár olyan, mint amilyennek megszoktuk, a bejegyzéseknek neve, helye, kezdési időpontja, vége, ismétlődése, riasztása és megjegyzés rovata lehet. Nem szükséges tehát (és nem is lehet) különböző eseménytípusokat csinálni. A rendszer engedi, hogy egymásra pakoljuk az eseményeket, nem is szól be ilyen cselekedet esetén, szépen rárajzolja a naptárban az így létrejött torlódásokat a megfelelő időpontokra.
Apple iPhone 4
A magyarul Eszközök névre keresztelt ikon mögött négy további ikonba botlunk: nicsak, gyárilag itt egy mappa. Ide került a számológép (elforgatva tudományos funkciók is előbukkannak, az ikonja pedig új, mint minden új OS release-nél), itt van a diktafon is, ami a multitasking miatt elvileg hívás közben is működhetne, de nem működik, egy ablakban a rendszer közli, hogy előbb fejezzük be a hívást. Az iránytű nagyon szépséges, innen egy gombnyomással ugorhatunk át a Google Maps programba, amely pontos pozíciónkat mutatja. Az óra menüpontjában ébresztés kapcsolható (több időpont, ismétlődés, szundi megoldott), ha azonban a telefont kikapcsoljuk, akkor nem fog jelezni a megadott időpontban. Kár, erre a legtöbb telefon azért képes. Persze amint bekapcsoljuk a készüléket, egyből ugatni fog, hogy apuka, ébredj, de ilyenkor a legtöbb felhasználó már ébren lesz... stopper, visszaszámláló és világóra színesíti még a palettát.
Apple iPhone 4
Az iPhone 4-ben természetesen van GPS-vevő. Az alapértelmezett program a Google Maps, amely korlátozottan használható csak navigálásra, viszont ezen a kijelzőfelbontáson elképesztően jól néz ki. A telefon nagyon hamar talál pozíciót, beltérben is, hiszen a környező WLAN és GSM hálózatok adataiból is dolgozik (ahol tud), így mire betöltődik a környék képe, már pontosan jelzi a kék pötty, hogy merre is vagyunk. Az Apple a napokban felvásárolt egy térképcéget, így nem kizárt, hogy saját navigációval jönnek majd elő egy idő múlva, de addig még várnunk kell.
Apple iPhone 4
Az App Store kínálatában azonban jelenleg is többféle, teljesen korrekt navigációs program közül válogathat a vásárló. A nagy cégeknek mind van megoldásuk (Nav N Go, Sygic, NDrive, TomTom, Navigon, stb.), az ár, a személyes szimpátia és a térkép dönt abban, hogy melyiket szeretnénk megvásárolni. A magunk részéről a Nav N Go és az NDrive termékeit tudjuk talán egy picivel jobban ajánlani a többinél, aminek oka, hogy ez a két alkalmazás TopMap térképadatbázisra támaszkodik, amely még mindig a legjobb hazai térképet jelenti.

Kamera

Nagy változások történtek a kamera környékén. A korábbi "minek egy nagy felbontású fényképező egy telefonba" hozzáállás mintegy varázsütésre megváltozott, s az Apple olyan kameramodult rittyentett az iPhone 4-hez, ami mindenképpen figyelmet érdemel. Az öt megapixelesre hízott felbontás nem az egyetlen fejlesztés volt ezen a területen, ezzel együtt változott a képfeldolgozás mikéntje, ledes vaku került a készülékbe, megjelent az autofókusz, illetve a 720 soros videó felvételének lehetősége. Ez összességében azért nem gyenge módosítás, de az is tény, hogy nagyon ideje volt.
Apple iPhone 4
Fotózás közben az elérhető beállítások száma alulról verdesi a nullát. Konkrétan nincs semmi a kezünkben, amit babrálhatnánk, egyedül a vaku üzemmódját lehet kapcsolgatni (ki / be / automata), ennyi. Viszont ha már ott van az orrunk előtt egy ekkora kijelző, akkor érintgessük meg itt-ott: azt fogjuk tapasztalni, hogy ahol megnyomkodtuk a panelt, oda próbál fókuszálni az eszköz. Ha nem tapogatózunk, akkor is folyamatosan újrafókuszál, ha úgy látja, hogy valami komoly változás állt be a képen (Ez a marketingszöveg, szerintem akkor is újrafókuszál, ha meg sem mozdítjuk a telefont és semmi nem változik a képen - Bocha). Miután nincs a készüléken külön exponálásra való gomb, ezért ez logikus megoldás volt az Apple-től, s láthatólag nincs sok gondja a folyamatos fókuszálással a gépnek, baromi gyors, miközben a keresőn tökéletesen látjuk a valóságot - ez pedig a kiváló kijelző érdemes.
Nem keveset fotóztunk az utóbbi napokban, fent nyújtunk át a csokorra valót a képekből. Az általános benyomásunk az, hogy az iPhone 4 az eddigi legjobb Apple telefon ilyen szempontból, de a teljes mobilos mezőnyben megállja a helyét. Sötét környezetben inkább zajos, mint elmosott (oké: igencsak zajos), ha hagyjuk fókuszálni, akkor a képek élesek, a színek természetes fény esetén kiválóak. A lámpa már rendesen megzavarja az optikát, mint ahogyan az is, ha mozgó dolgot szeretnénk megörökíteni. A vonalélességgel viszont nincs gond, kormatikus aberrációnak nyomát sem látni. A vaku be tud teríteni egy öt méter sugarú körcikket, a makró kifejezetten jó ahhoz képest, hogy nem is lehet ilyesmi bekapcsolni, hanem a telefon magától fókuszál a közeli témákra is.
Apple iPhone 4
Videózás közben sincs sok állítási lehetőségünk. A fényt be lehet kapcsolni folyamatosra (sötétben esetleg jól jöhet), ám érdekes módon a fotózásnál olyan szépen magától működő fókusz itt kézi vezérlést igényel. Ha azt szeretnénk, hogy felvétel közben újra éles legyen a kép, akkor meg kell érintsük a kijelzőt (Ez az akkumulátor kímélése miatt lehet így, a folyamatos fókuszálás nagyon igénybe venné a telefont - Bocha). Ezzel egyébként nem is lenne semmi komoly gond, de az emberek kis része képes ezt rázkódásmentesen megtenni, az iPhone 4-ben azonban nincs szoftveres stabilizátor, ezért a mozik kissé röcögősek lesznek egyébként is. A minőségre viszont nem lehet panasz, totál folyamatos, 720p-s filmeket rakhatunk össze, ebből is van kettő, itt a rövidebb, itt pedig a hosszabb.
Stabilizátor ugyan nincs a készülékben, de van 5 dollárért letölthető iMovie szoftver. Sajnos az iPhone verzióban nincs meg az utólagos rázkódáscsökkentés (az OSX-ben megvan, de nagyon CPU-igényes, mobilban nem működne), de így is egész jópofa kis mozikat tudunk vele vágni. A képgalériában böngészve a fotókat MMS-ben és e-mailben tudjuk megosztani, a mozgóképeknél bejön az opciók közé a YouTube is.

Zene, iTunes, App Store

Zenei szempontból már a korábbi iPhone gépekre sem lehetett komoly panasz. A funkcionalitás nem változott, az iOS4-ben néhány apró elrendezésbeli módosítás történt (máshol van például a "shuffle" gomb, ha megnyitunk egy albumot, hát wow), kicsit változtak a színek és a formák itt-ott a grafikában, de maradt az Apple jellegzetességének számító coverflow nézet és lapozgatási lehetőség.
Apple iPhone 4
Bár az iPhone 4 alján kettő darab, hangszórónak látszó rács található, csak a jobb oldaliból jön a zene, mivel a másik a mikrofon. Az apró csomagban található füles a szokásos fehér tartozék, az alsó csatlakozó viszont nem változott, ezért aztán a rengeteg általunk bemutatott hangszóró mind jó az új iPhone-hoz is, bár az iPigbe beleültetve a telefon panaszkodott, hogy ez a tartozék nincs ehhez a készülékhez optimalizálva. Felesleges aggodalomnak tűnt, szólt a kismalac is, ahogy szokott. Nekem továbbra is szemet szúr, hogy nincs FM-rádió a telefonban, lehet, hogy ez az Államokban már anakronisztikus, de a vén Európában még bőven lenne létjogosultsága.
Az iTunes menüpontban podcastok között válogathatunk, illetve letölthetünk zenéket. Itthon csak az ingyenes kínálat érhető el. Az iOS4-hez van iBook alkalmazás is, amely megegyezik az iPaden debütált darabbal. Virtuális könyvespolcunkra tölthetünk le szépséges elektronikus könyveket, amelyek olvasása közben tudjuk állítani a betűtípust és a fényerősséget, a lapozás szépsége pedig továbbra is lenyűgöző.
Apple iPhone 4
Az iPhone egyik fő vonzereje az App Store. Az online alkalmazásboltban ingyenes programok között is kiváló alkotásokat találhatunk, egy marék dollárért pedig már klasszikusnak számító játékok és alkalmazások tölthetők le. Az összes ismert fejlesztő dolgozik iPhone-ra is, a készülék tökéletes mobil-játékplatfrommá vált az elmúlt években. A komoly hardvernek köszönhetően akciódús, látványos játékok érhetőek el a telefonra, s ezzel még csak mostanában kezd el versenyezni a bada és az Android. Az iPhone előnye igen tetemes, de nem behozhatatlan.

Adatkommunikáció

Az új iPhone-nál az adatkommunikációs részhez is hozzányúlt az Apple. A Bluetooth kapcsolaton történő fájlátvitel még mindig tiltott gyümölcs (s ez valószínűlg még sokáig így is marad), de történt előrelépés a mobilhálózati adatátviteli sebesség kapcsán. Lefelé 7,2, felfelé 5,76 Mbit/s-os tempó érhető el, ha a hálózati is úgy akarja. Ez körülbelül bőven elég manapság szinte mindenre, épp ezért érthetetlen, hogy mobilhálózatot használva miért nem érhetjük el maximális felbontásban a YouTube videókat - azok ugyanis csak akkor jelennek meg jól, ha WiFi hálózatot használunk, ami nem is feltétlenül gyorsabb, mint a mobilinternet, ugyebár.
Apple iPhone 4
Igen, a böngésző továbbra sem támogatja a Flash tartalmakat. Ez megint egy olyan téma, amit lehetne cincálni oldalakon keresztül, az Apple-Adobe csatában nemigen hirdethetünk győztest, vesztes viszont van, úgy hívják, hogy a júzer. Az a júzer, aki most egy kicsit megnyugodhat, ha csak a Farmville miatt vágyott a flash tartalomra, ugyanis az App Store-ból ez a program ingyen letölthető. Ettől eltekintve a beépített böngésző gyors, könnyen kezelhető, ezen a felbontáson netezni valóban élmény, itt nem azért nem látjuk a betűket, mert egy bizonyos méret alatt csak homályos pöttyök azok, hanem azért, mert egészen egyszerűen tudnak olyan kicsik lenni.
Apple iPhone 4
A nagy dérrel-dúrral beharangozott FaceTime viszont mostani állapotában akár a hajunkra is kenhető. Az újra feltalált videochat csak akkor működik, ha két iPhone 4 akar egymással kapcsolatba lépni, s véletlenül mindkettő WLAN hálózaton áll. Minden más esetben a FaceTime működésképtelen, tehát nem kompatibilis a 3G hálózatokon már több éve elérhető videohívásokkal. Cserében sokkal jobb minőségű. Ha minden igaz, akkor a FaceTime nyílt platform, tehát nem elképzelhetetlen, hogy valaki majd fejleszt Android alapokra is kompatibilis alkalmazást, de jelen pillanatban ez a funkció eléggé felesleges. Alant egy promóciós videó, hogy ideális esetben mire jó a FaceTime (mindenki boldog és szép, ahogy az lenni szokott):
Csak a rend kevéért említsük meg, hogy az iPhone 4-ben továbbra is van WLAN, a Bluetooth csak hangátvitelre szolgál, a mellékelt adatkábel pedig USB végű, s így számítógéppel való összeköttetésre alkalmas. A készülék buherálásához mindenképp iTunes programra lesz szükség, ezt a korábbi évek gyakorlata szerint nem adja a dobozban a cég, hanem le kell vadászni a netről.

Összegzés

Külön oldalt szentelünk egy iPhone 4 esetében az értékelésnek. Bár nehéz elvonatkoztatni a termék bevezetésénél történt eseményektől, mégis nem csak érdemes, hanem szükséges is. Az iPhone 4 ugyanis tényleg olyan telefon lett, amire most már valóban verheti a mellét az Apple. Benne van szinte minden, amiért korábban a júzerek és az ellenzők sírtak. Megkapták a jó kamerát, a durva kijelzőt és a multitaskingot, ezek talán a legfontosabbak. Lesz továbbra is fika a Bluetooth fájlküldés korlátozása és a microSD hiánya miatt, egyesek sajnálni fogják, hogy nincs rádió, aki majd nagyon bele akar kötni a termékbe az előjön azzal, hogy xenon vaku és sztereó hangszóró, de igazából az ellenérvek lassacskán elfogynak. Nem tökéletes ez a telefon sem, de mindenképpen egyedi, sokat tud, van egy sajátos bája és világa (amit itthon sznobériának is neveznek), hype és hiszti keletkezik körülötte, de azért ez mégiscsak csupán egy telefon, ha annak egyébként nagyon jó is.
Apple iPhone 4
A készülékkel szemben leginkább az ára szokott ellenérzést kiváltani. A hazai forgalmazás megkezdéséig (mint eddig az összes iPhone esetében) külföldről behozott gépek bukkannak fel mobilos kereskedésekben, néha egészen elképesztő áron. Van az a réteg, amelyik hajlandó kiadni ennyi pénzt a telefonra, csak azért, mert nem bír még két-három hónapot várni a hivatalos magyar premierig. Lelkük rajta. Most először viszont úgy tűnik, hogy talán mégis érdemes egy kicsit visszatartani magunkat, mert arról szólnak a pletykák, hogy nem csak a T-nél lesz kapható az Apple csúcskészüléke. Mondjuk az is igaz, hogy mi személy szerint megint mást hallottunk, de ez napról-napra változik.
Apple iPhone 4
Értékelés: Apple iPhone 4
Külső
Ergonómia9 pont
Anyaghasználat10 pont
Összeszerelés minősége10 pont
Kijelző mérete, minősége10 pont
Belső
Kezelhetőség9 pont
Sebesség10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége8 pont
Felhasználói felület élménye9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás1-10 pont
PIM funkciók9 pont
Adatkommunikációs képességek8 pont
Multimédia
Vizuális8 pont
Audio8 pont
Egyebek
Üzemidő8 pont
Ár/érték aránya? pont
Hogyan értékelünk?
Ha viszont megindul az itthoni forgalmazás, akkor lehet majd arról beszélni, hogy megéri-e az iPhone 4. Ha nagyjából azon az áron jön be a készülék, mint a 3GS tavaly, akkor piszkosul megéri - legalábbis azt tekintve, hogy mennyit fejlődött a telefon. Ha a hűségnyilatkozatos konstrukciók kapcsán beszáll a Telenor és a Vodafone is, akkor pedig csinos kis verseny alakulhat ki, bár a készülék ára vélhetőleg ugyanannyi lesz mindenhol, de a mellérámolt csomagok tartalmában és havi díjában lehetnek eltérések. Felhasználói szempontból üdvös lenne. Az iPhone 4 ugyanis a legtöbb ember számára olyan készülék, amelynél pillanatnyilag nem fog nagyon többet akarni. Lehet nagyobb kijelzős, több funkcióval ellátott mobilt találni a piacon, s van is ezeknek létjogosultsága. Az új iPhone azonban ott erősített, ahol a legjobban le volt maradva, most viszont minimum sikerült arra a szintre felrántani a cuccot, ami megfelel a konkurencia csúcsgépeinek. Kijelzőben mindent odaken, a felhasználói felület ízlés dolga, a sebességgel nehéz vitatkozni, az App Store pedig komoly fegyver a gyártó kezében. Akinek van pénze egy ilyen jószágra, okvetlenül vegye fontolóra a beszerzést, de nem kell elkapkodni. Korábbi iPhone tulajdonosok úgyis váltanak majd erre (ezek ilyenek), egyiktől-másiktól érdemes elkérni a készüléket kicsi időre (ha adja), s mindenki döntse el maga, hogy bele akar-e lépni az Apple szirupos világába.
A készülék kapcsán nekünk még két dolgunk akad. Kell adnunk egy plecsnit a jószágra, ez talán a fontosabb. Nos, hosszas merengés után úgy döntöttünk, hogy a különösen ajánlott szimbólum nem fog idekerülni. Ennek több oka is van, néhány említésre is került (rádió, BT, microSD, microSIM, cserélhetetlen akkumulátor), nem ismerjük még az itthoni árat sem, valamint ha a telefon csak bumperrel lesz a jövőben használható, az csúnyán lerontja a letisztultságot és örök seb lesz az Apple bal arcán. Ezért aztán egy igen erős ajánlott pecsét a készülék jutalma, a hajtás után specifikációk, utána pedig az antenna problémával kapcsolatos tapasztalataink olvashatóak, videókkal.
forrás: www.mobilarena.hu







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails