2010. augusztus 13., péntek

Figyelem!!! Felbukkant az első Androidos trójai

Beszámolt az első natív Androidos trójai felbukkanásáról a Kaspersky; a Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer-nek címkézett alkalmazás egyszerű médialejátszónak álcázza magát, azonban a háttérben fizetős számokra küld SMS-eket. Ehhez sok esetben külön enegedélyekre sincs szüksége, és természetesen nem is jelzi az SMS-ezést - amiből az elkövetők és/vagy a bűntársaik kétségkívül szép haszonra tesznek szert.
Denis Maslennikov mobilkutató az eset kapcsán meg is kongatta a vészharangot, mondván, hogy az Android töretlenül növekvő népszerűségének és az egyre több eladott készüléknek köszönhetően ezt az első fecskét egyre több további követheti, mivel egyre inkább érdemes lesz a csalóknak az Android felé fordítani a figyelmüket.

A Google egyelőre nem kommentálta az ügyet. Tény ugyan, hogy többféleképpen is igyekeznek kizárni a hasonló rosszindulatú alkalmazásokat, de a jelek szerint legalább egy helyen mindenképp van rés a pajzson. Ami pedig árnyékot vethet a Google nyílt forráskódra építő hozzáállására is, mivel veszélyesnek és sebezhetőnek állíthatja be a szabad rendszert.

Mi több, a helyzet az Apple kezébe is adhat egy ütőkártyát, mivel vírusok és más rosszindulatú programok eddig csak és kizárólag a feltört iPhone-oknál tudtak elérni a bármit is; a "birizgálatlan" készülékek esetében ilyesmire még nem volt példa. Ezzel szemben a most leleplezett Androidos FakePlayernek semmilyen különleges engedélyre vagy előzetes manipulációra nincs szüksége a működéshez.


Forrás: www.ipon.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails